E fabulos să găseşti în aceeaşi farfurie şi râul şi marea, mai ales legate într-o saramură parfumată cu verdeaţă şi legume de sezon. Crapul şi săbiţa provin din Dunăre, chefalul din Marea Neagră; hai să zicem că suntem undeva la Sfantu Gheorghe şi peştii ăstia şi-au dat intalnire pe masă noastră.
1.Peştele se curăţă de solzi şi maţe; dacă este prea mare pt grătarul sau plita pe care o aveţi se porţionează. Unii specialişti în saramură lasă crapul cu solzi şi îi curăţă după ce s-a fript, dar asta rămâne la aprecierea fiecăruia. Săbiţa se crestează pe toată lungimea, cum se procedează cu peştii care au multe oase. Se scurg bine de apă toate bucăţile, se condimentează cu sare şi piper, se lasă deoparte la rece.
2.Preparaţi saramura: Se pune apă cu sare abundenţă la fiert. Pe o plită fierbinte se coc roşiile, ardeii şi ceapa, apoi se curăţă de pieliţe şi toacă. Când apa a dat în clocot, adăugaţi vinul şi aşteptaţi cateva minute să se evapore alcoolul, după care adăugati legumele coapte si boia (aveti grijă dacă nu va place prea picant:). Lăsaţi să bolborosească la foc mic.
Pe aceeaşi plită sau pe un grătar de fontă se presară sare grunjoasă şi se frige fiecare peşte cât are nevoie, având în vedere că el va fi apoi îmbăiat în saramură fierbinte. Asezaţi peştii într-un castron încălzit la cuptor, turnaţi saramura, urmată de mujdei.
Lăsaţi pestele să se îmbibe de arome câteva minute, presăraţi o mână de pătrunjel tocat şi serviţi minunăţia asta cu mămăligă, cum îi stă bine.
Poftă bună !