Avgolemono

de radu_popovici in Supe, 9 Dec 2010 | 7241 vizualizari

 

Avgolemono este una dintre supele preferate ale grecilor. Mama gatea ceva asemanator si o numea “a la grec”. Cand eram mic, multa vreme am crezut ca este numele exotic al vreunui bucatar celebru: Alagrec. Abia dupa cativa ani, cand am inceput sa prind rudimente de limba franceza, m-am dumirit ca “a la grec” este, de fapt, “à la grecque” si inseamna: asa cum fac grecii. In cazul supelor, le dreg cu ou si suc de lamaie.

Noi, romanii, mai adaugam de obicei si smantana, dar asa cum o vedeti aici, adica fara, aceasta supa este un exemplu tipic despre cum doar cateva ingrediente, gatite corect, pot duce la obtinerea unui preparat delicios. Cheia succesului este folosirea unui fond (zeama de carne) aromat si gustos.

 

INGREDIENTE

  • 900 ml fond de pui
  • 50 g orez cu bob lung
  • 3 galbenusuri de ou
  • 2-4 linguri de suc de lamaie
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • feliute de lamaie, pentru ornat
  • frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Avgolemono:

Se inmoaie orezul 30 de minute, apoi se scurge bine. Se toarna supa intr-o oala, se da in clocot, se micsoreaza flacara (lichidul trebuie doar sa bolboroseasca) si se adauga orezul. Se acopera oala pe jumatate si se fierbe orezul la foc mic timp de 12 minute, pana ce se face fraged. Se asezoneaza cu sare si piper. Se bat galbenusurile intr-un castron, apoi se adauga 2 linguri din sucul de lamaie si se bate constant pana ce amestecul este omogen. Se adauga un polonic de supa si se bate in continuare. Se ia supa de pe foc si se adauga incet mixtura de oua, in flux subtire si constant, amestecand continuu. Supa va capata o culoare aurie si se va ingrosa. Se gusta, se asezoneaza si se mai adasuga suc de lamaie, daca se doreste. Se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se serveste supa imediat, ornata cu frunze de patrunjel.

TIPS-URI

1

Este foarte important sa se adauge mixtura de ou fara ca supa sa se branzeasca. Galbenusurile de ou se solidifica la 73 °C. Evitati adaugarea mixturii de oua in supa clocotita. Cel mai sigur este sa se ia supa de pe foc, sa se lase sa se raceasca putin, circa 5-7 minute, apoi sa se adauga mixtura de oua in fluc subtire si constant, amestecand. Nu reincalziti supa, caci se va branzi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Avgolemono" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (13)

LUK 1

11.12.2010, 23:17

trebuie sa incerc si eu asa simpla fara smantana..si eu pun smantana de obicei in aproape toate ciorbele..5

retetepersane 1

12.12.2010, 01:49

Delicioasa!!

adry88 1

13.05.2011, 15:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Supă de ceapă