Mod de preparare:
Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.
Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente.Incorporam apoi faina si praful de copt.Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios(daca aluatul se mai lipeste de mana se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.
Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.
Din prima jumatate vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii(in cazul meu cu diametrul de 28cm).
In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).
Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele (eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.
Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit(180-200 grade) timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximatim cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.
Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.
Este foarte frageda si delicioasa.
Pofta buna!
1
Merelele nu se calesc , ci se pun crude, astfel nu lasa multa zeama.