Încă e sezonul sparanghelului și pentru că l-am găsit într-un supermarket m-am gândit să pregătesc ceva bun. Mi-a plăcut tare mult cum arăta tarta Cristinei Mazilu și m-am inspirat de la ea pentru această rețetă.
Aluatul: Într-un vas se pun făina, untul rece taiat cubulete, oul, smântâna si sarea și se frământă cu mana până când se obtine un aluat omogen.
Se pregăteștă o tavă dreptunghiulară de tartă și se întinde aluatul într-o foaie potrivit de subțire. Se așază în tavă, se lipește bine și pe margini, iar dacă este surplus peste tavă, se taie. Se înțeapă cu furculița din loc in loc, și se dă la frigider pentru o oră.
Se pune o hârtie de copt deasupra aluatului și se presară boabe de fasole sau biluțe speciale pentru copt și se introduce tava în cuptorul încins, la 180 de grade C, pentru 15 minute, apoi se îndepărtează hărtia de copt cu fasolele și se mai lasă 15-20 de minute.
Din aluatul rămas se pot decupa floricele pentru a orna tarta. Se introduc în cuptor pentru 15-20 de minute, până când se rumenesc frumos.
Se spală sparanghelul, iar cu ajutorul unui peeler se curăță fiecare tijă în parte, de la jumătate până la bază. Se șterge bine cu un prosop de bucătărie.
Se rade brânza (eu am avut felii de parmezan și le-am tocat cu cuțitul), se zdrobește usturoiul cu presa sau se toacă foarte mărunt. Se mixează ouăle, apoi se adaugă smântâna pentru gătit, parmezanul și usturoiul, se amestecă bine și se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
Se toarnă compoziția în crusta coaptă, iar deasupra se așază bucățile de sparanghel (eu am taiat tijele în dimensiuni diferite și le-am așezat în ordine descrescătoare începând dintr-un colț, creând un fel de triunghiuri mari).
Se dă tarta la cuptor timp de aproximativ 40 de minute, până ce compoziția se încheagă și se rumenește.
1
tijele de sparanghel care vă rămân le puneți la fiert in apă clocotită cu sare pentru 3-4 minute, le scoateți în apă foarte rece (cu gheață dacă aveți) și apoi le căliți în unt 2 minute. Sunt delicioase.