Una din mâncărurile mele preferate, pe care o savuram, de obicei la restaurant, cu diferite ocazii, pentru că mi se părea că e ceva mai greu de făcut.
Cașcavalul se porționează în felii cam de un deget, sau de 1 cm grosime. Din 400 grame vor ieși 6 felii.
Cele două ouă se bat bine cu un praf de sare.
Se pregătesc două farfurii plate, una cu făină albă și cealaltă cu pesmet.
Se ia o felie de cașcaval, se trece prin făină, apoi prin oul bătut, apoi din nou prin făină, iar prin oul bătut și în cele din urmă prin pesmet, având grijă să se îmbibe și să se învelească bine în toate aceste straturi (de ou, făină și pesmet).
Se pune felia de cașcaval pregătită astfel pe o farfurie și se continuă cu toate celelalte, pentru a le avea la îndemână în momentul în care vor fi prăjite.
Se pune uleiul la încins, într-o tigaie cu o circumferință mică. Cașcavalul trebuie să se cufunde în ulei, pentru a se prăji simultan pe ambele fețe și pentru a nu fi nevoiți să le întoarceți, ceea ce ar putea determina împrăștierea lui în ulei.
Când uleiul este încins, se pune la prăjit o felie de cașcaval învelită în făină, ou și pesmet și se ține, la foc mic cel mult 2 minute, până se rumenește frumos. Se scoate cu o paletă și se pune pe o farfurie prevăzută cu hârtie absorbantă.
Se prăjesc la fel toate celelalte felii de cașcaval, se pun pe hârtia absorbantă și apoi se servesc calde, cu salată de varză.
Pentru salată, varza se curăță de foile exterioare, se spală și se taie fin, după care se freacă puțin cu sare, se presară cu mărar tăiat mărunt și se ține câteva minute în apă cu puțin oțet. Când se servește, se scoate varza din apa cu oțet și se scurge.
1
Nu folosiți furculițe pentru a manevra cașcavalul la prăjit, ca să nu-l înțepați. În caz contrar, s-ar putea împrăștia în ulei.
2
Pregătiți salata de varză din timp, înainte de a prăji cașcavalul, ca să-l mâncați cald.
3
Pentru economie de ulei, folosiți la prăjit o tigaie cu circumferință mică. Cașcavalul trebuie să se cufunde cu totul în ulei, ca să se prăjească simultan pe ambele fețe, întoarcerea lui fiind riscantă pentru reușita preparatului.
4
Pentru că prăjirea feliilor de cașcaval se face foarte repede, este bine să le aveți pe toate pregătite atunci când începeți această operațiune.