Acești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza multor garnituri, asezonându-se cu diverse sosuri, pe bază de iaurt, brânzeturi, roșii, etc.
Am pornit de la această rețetă https://www.bucataras.ro/retete/cartofi-noi-la-cuptor-19970.html, însă am aromatizat unt cu condimentele preferate și am adăugat mozzarella și multă verdeață.
Punem untul la topit, în uleiul de măsline.
Adăugăm usturoiul presat și câte un praf din condimentele enumerate și le amestecăm bine.
Adăugăm și un praf de sare și lăsăm untul pe foc, să se aromatizeze, 4-5 minute.
Spălăm bine cartofii cu buretele de bucătarie, cu partea abrazivă, fără a-i decoji.
Îi așezăm apoi între doua furculițe și îi feliem subțire, exact cât ne permit furculițele, păstrându-le baza nestrăpunsă de cuțit.
Realizăm astfel acel evantai aspectuos, dar și util coacerii cartofilor.
Așezăm cartofii evantai într-o formă de copt, sau într-o tavă.
Luăm cu o linguriță din untul aromatizat și picurăm printre feliile de cartofi.
Turnăm apoi restul de unt peste cartofi, mai presăram puțină sare și puțin mălai, strecurăm printre felii și câteva frunze proaspete de busuioc, pentru un plus de aromă și prospețime, eventual mai adăugăm și puțin unt, dacă nu este suficient în tavă și dăm cartofii la cuptor, la 190 de grade C, pentru aproximativ o oră.
Pe la jumătatea timpului, scoatem tava din cuptor și mai picurăm peste cartofi unt din tavă, pentru a nu se usca în timpul tratamentului termic.
Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, aruncăm o mână de mozzarella rasă, peste cartofi.
Servim acești cartofi evantai, cu unt aromatizat, presărati cu verdeață, alături de o friptură, sau după cum am mai spus, cu diverse sosuri.
Sunt delicioși în orice combinație.
Să vă fie de folos!
1
Se pot păstra la frigider în vase de yena cu capac
2
Se pot reîncălzi la microunde, dar sunt la fel de buni și reci