Am făcut zilele trecute aceste batoane de cartofi cu cașcaval, la recomandarea băiatului nostru mai mare, care a mâncat așa ceva în Spania și le-a apreciat foarte mult. Mi-a trimis și rețeta, dar am schimbat câte ceva din ingrediente și chiar modul de preparare. Inițial am vrut să adaug și un ou, dar mi s-a atras atenția că rețeta nu conține așa ceva, așa că am renunțat. Apoi, mi s-a părut că se adaugă prea mult amidon alimentar și am redus cantitatea la jumătate. În sfârșit, la prăjire am constatat că batoanele absorb prea mult ulei și că topirea cașcavalului la căldură le înmoaie (de fapt, la asta chiar mă așteptam). Așa că am făcut numai câteva batoane la tigaie, în ulei, după care pe celelalte le-am preparat la cuptor, ceea ce s-a dovedit, până la urmă o idee bună și sănătoasă. Și mai puțin cronofagă... Iar soțului meu i-au plăcut atât de mult încât s-au terminat imediat după ce s-au făcut...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu apă sărată.
Cât timp fierb cartofii, se răzuiește cașcavalul și se pregătește pătrunjelul tocat.
Când cartofii sunt fierți, se strecoară de apă și se pasează. Se adaugă: cașcavalul răzuit fin și pătrunjelul tocat. Se condimentează, după gust, cu sare, piper și oregano.
Se amestecă bine, pentru omogenizare, apoi se ia câte o lingură de compoziție, se dă prin făină albă și apoi se formează batoane cam de 15-16 cm lungime, care se depun în tava în care s-a pus în prealabil hârtie de copt.
Când sunt făcute toate batoanele, se dă tava la cuptor la temperatură medie. Din când în când se scoate tava și se întorc batoanele, ca să se rumenească uniform peste tot.
Se servesc calde, cu iaurt gras, sau cu legume proaspete (roșii, salată...).
1
Alegeți cartofi albi, care fiind sfărâmicioși, se pasează mai bine.
2
Răzuiți fin cașcavalul.
3
În loc de amidon alimentar, puteți folosi făină albă.
4
În loc de pătrunjel tocat, puteți folosi mărar.