Am vopsit oua, cititi pasii parcursi

de Gusti in Aperitive / Garnituri, 1 Mai 2009 | 39753 vizualizari

 

Pentru ca se apropie ziua in care se vor vopsi ouale, ne-am gindit sa facem noi aceasta operatiune azi pentru a da si cele mai mici amanunte si tipsuri. Am vopsit 6-7 oua pentru acest lucru. Nu uitati, ouale se vopsesc in Joia Mare.

Obicei de primavara stravechi (persii antici sarbatoreau innoirea anotimpului daruindu-si oua colorate, romanii isi trimiteau unii altora, la ceremoniile zeului Ianus, oua rosii) oul colorat si incondeiat este la crestini simbolul Mintuitorului reintors la viata. Oul este ales in mijlocul Postului Mare si este fiert si gatit in Saptamina Patimilor pentru a fi ciocnit si mincat de Pasti, scria regretatul Radu Anton Roman in cartea sa “Mese si obiceiuri romanesti”.

 

INGREDIENTE

  • 7 oua
  • vopsea clasica speciala pentru oua
  • hirtie creponata
  • ingrediente naturale
Portii: 7
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Am vopsit oua, cititi pasii parcursi:

Vom arata pasii pentru 3 tipuri de vopsite:

- cu vopsea clasica speciala pentru oua

- cu hirtie creponata

- cu ingrediente naturale (am incercat cu sfecla rosie si spanac)

Din pacate, netul cam joaca feste, dar vom incerca sa punem in timp util etapele de vopsite :(

Cum vopsesti oua cu hirtie creponata

Intii se fierb ouale (vezi aici) (pentru oua cleioase 7-8 minute - se pun ouale tinute la temperatura camerei in apa rece, la foc potrivit - , pentru oua tari 10 minute)

Se pune intr-un castronel putin otet

Se taie hirtia creponata, astfel incit sa infasoare un ou.

Inmuiem hirtia in otet, apoi impachetam oul cald in ea. Se pune apoi la uscat si se dezveleste oul dupa ce hirtia s-a uscat (in cel mult 10 minute hirtia se usuca).

In foto de mai sus am impachetat unul dintre oua in 2 bucati de hirtie creponata de culori diferite. In foto de mai jos sint cele 3 oua dupa ce au fost scoase din hirtia creponata.

Tips: Ouale fierte trebuie sa fie calde spre fierbinti in momentul in care se infasoara in hirtia creponata inmuiata in otet

Pentru stralucire, ouale se ung cu ulei (puteti folosi un tampon de demachiant pe care sa puneti uleiul)

Cum vopsesti ouale in vopsea clasica:

1. Se fierb ouale, apoi se scot si se lasa pina ajung la temperatura camerei

2. Se pune vopseaua in vasul cu apa si se adauga putin otet. Se amesteca si se lasa pe foc circa 10 minute, timp in care se dau citeva clocote

3. Pentru un design mai atragator, putem lua un ciorap de dama, taiem din el un patrat, punem pe ou o frunza de leustean (sau foite de ceapa taiate marunt), apoi impachetam oul in ciorap, legind cu ata

4. Se introduce oul in vasul cu vopsea (care se da la o parte de pe foc dupa ce da citeva clocote) si se lasa cam 10 minute.

5. Se scoate si se desface ciorapul, apoi se unge oul cu ulei pentru stralucire

Cum vopsim cu ingrediente naturale:

Incercarea 1: am fiert sfecla cu putin otet si dupa citeva clocote am pus in ea ouale fierte deja. S-a colorat intr-un roze nesatisfacator

Incercarea 2: am ras sfecla si am pus oul fiert in sucul ei vreo 10 minute. S-a colorat violet foarte deschis (acceptabil)

Incercarea 3: am fiert spanac pina a scazut destul de mult, apoi am pus oul fiert in aceasta si l-am lasat cam 15-20 de minute, dar n-a prins tenta de verde nici cit oul de rata.

Daca a vopsit cineva cu ingrediente naturale sa ne spuna si noua pasii…

Dana a reactionat prima:

“Salut fetele (si baietii daca exista :) )!

Vopsitul natural nu merge asa usor cum ati incercat voi. Pentru a colora ouale e nevoie de aproximativ 12 ore (spre exemplu pe timpul noptii). Eu personal am facut multi ani la rand cu foi de ceapa. Am fiert ouale in apa cu multe foi de ceapa (normala sau rosie sau amestec). Dupa vreo 2 ore sunt un fel de caramiziu-maro. Depinde si cat de mult le lasati in apa. Pentru ca culoarea sa prinda mai bine se pun si 1-2 linguri de otet, depinde de cantitate. Vineri o sa le fac cu sfecla. Fierb sfecla taiata cubulete cam 20 de minute (daca lasati mai mult culoarea devine maronie), separat fierb ouale si astept ca amandoua sa se raceasca. Adaug otet in apa si pun ouale peste noapte in apa. Sper sa iasa. Pt albastru-indigo varza rosie e foarte buna. Am vazut oua vopsite asa, sunt super. Spor si sarbatori fericite!”

Ce scriu alte siteuri:

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursa www.topfeminin.ro:

- pentru culoarea galbena folositi morcovi, coaja de portocala sau lamaie, 1 lingura de sofran sau chimen,

- pentru culoarea albastra folositi frunze de varza rosie,

- pentru culoarea verde folositi frunzele verzi de la legume, ca de exemplu frunze de spanac sau urzici,

- pentru culoarea portocalie folositi morcovi sau coaja de ceapa alba,

- pentru culoarea rosie folositi sfecla rosie sau coaja de ceapa rosie, dar trebuie fierte 20 de minute.

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursa www.garbo.ro:

  • roz- sfecla sau coaja de ceapa rosie
  • portocaliu- morcovi
  • maro- cafea
  • rosu- coaja de mar dulce, sfecla rosie
  • verde- frunze de nuc
  • albastru- frunze de varza rosie, flori de viorele, mugure, mure
  • galben- coji de ceapa, coaja de malin
  • mov- ouale fierte bine se pun in suc de struguri.

Produsele naturale pentru vopsirea oualelor / sursawww.ziare.com

Vopseaua de pe oualele soacrei se ia intotdeauna atunci cand vrei sa ciocnesti. Tocmai de aceea te-ai decis ca anul acesta sa vopsesti oualele cu ceva natural, iar culoarea sa nu se ia la prima atingere.

Mai mult, folosirea plantelor si fructelor pe care le ai in gospodarie pentru vopsirea oualelor va semnifica si prima sarbatoare de Paste verde, informeaza Greenlivingonline.

Mai intai trebuie sa speli cu atentie fiecare ou. Grasimea si murdaria depusa vor fi indepartate cu grija pentru ca altfel nu pot prinde culoare.

In continuare vei prepara vopseaua din legumele si fructele din bucataria ta. Rozul, rosul sau lila-ul se obtin fie din foi de ceapa rosie, suc de capsuni, gref sau struguri.

Portocaliul il vei avea de la cojile de portocale, foile de ceapa alba, paprika sau chili. Galbenul se va obtine prin fierberea cojilor de lamaie, a morcovilor sau a mustarului.

Verdele se obtine din spanac, stevie, urzici si orice salata verde. Afinele, varza rosie sau murele sunt cele mai potrivite plante din care poti obtine albastrul perfect pentru oualele de Pasti.

Odata obtinute nuantele dorite, nu trebuie decat sa vopsesti oualele. Un mic model nu strica niciodata deci iti poti incerca indemanarea cu mici trucuri.

Inainte de a vopsi oul, ii poti desena un mic model folosind pensula cu grasime. Modelul va fi foarte bine conturat, iar grasimea va trebuie sa se usuce putin.

Citeste si metoda Oanei de a vopsi ouale

Daca ti-a placut reteta noastra "Am vopsit oua, cititi pasii parcursi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Burek cu branza