Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Napolitana de post
Postat de: katty in PrajituriPunem apa si zaharul la foc si le lasam pana zaharul se topeste si dau 2-3 clocote. Adaugam biscuitii macinati fin, cacaua si amestecam energic pana omogeizam bine. Stingem focul, adaugam...Citeste continuarea
Mamaliga cu piept de pui
Postat de: katty in PuiSe pune la fiert apa cu o lingurita de sare. Cand apa incepe sa fiarba se pune malaiul tot, amestecand cu o lingura de lemn, continuu, pana compozitia se leaga. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi...Citeste continuarea
Mancare de prune uscate cu orez
Postat de: katty in DulciuriSpalam prunele, le acoperim cu apa rece si le lasam aproximativ 30 de minute sa se hidrateze, apoi le punem la fiert pentru 10 minute, pana prunele incep sa se inmoaie. Separat spalam ...Citeste continuarea
Pasta de naut cu ardei copt
Postat de: katty in Mancaruri de postScurgem conserva de naut. Spalam ardeii grasi si ii taiem felii. Intr-o tigaie incintam 2 linguri de ulei si punem ardeii cu coaja in jos. Presaram putina sare, punem un capac si lasam la foc mic...Citeste continuarea
Supa de rosii cu bulgur
Postat de: katty in SupeSpalam dovleceii, ii descojim si ii taiem betisoare lungi. Punem dovleceii la calit in uleiul incins. Cand dovleceii incep sa se inmoaie usor adaugam bulgurul. Amestecam usor, apoi stingem cu supa...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci cu pui
Postat de: raisha in PuiCeapa si usturoiul se taie marunt, ciupercile se feliaza si pieptul de pui se taie cubulete. Punem ceapa la calit, dupa cateva minute se adauga si usturoiul si se lasa pana cand devin...Citeste continuarea
Pui in crusta de verdeturi
Postat de: RataciriCulinare in Pui-Curatam puiul de eventualele pene, desprindem usor pielea fara a o rupe. -Aromatizam untul cu marar, busuioc, coaja de lamaie, patrunjel. -Tocam patrunjelul, mararul, busuiocul, un catel de...Citeste continuarea
Reteta delicioasa de Mancare de...
Postat de: MotanLaOale in PorcCum se prepara Reteta delicioasa de Mancare de mazare uscata, servita cu muraturi: Mazarea se spala bine in mai multe ape si se pune la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata....Citeste continuarea
Prajitura pufoasa cu nuca de cocos...
Postat de: Catalinaflorea in PrajituriPuneti laptele la fiert, in momentul in care clocoteste adaugati cocosul, amestecati si lasati la racit (trebuie sa fie foarte bine racit cand il adaugati in celelalte ingrediente). Untul...Citeste continuarea
Salata orientala cu masline...
Postat de: Catalinaflorea in Mancaruri de postPuneti cartofii si morcovii la fiert in acest timp taiati ardeiul, ceapa, patrunjelul si maslinele intr-un bol de dimensiuni mari. Dupa ce au fiert (noua ne plac cartofi foarte fierti de aceea...Citeste continuarea
Pancakes sau Clatite americane
Postat de: momo121 in DulciuriPentru 13 clatite americane: Separam ouale, galbenusurile le batem bine cu zaharul pana se inalbesc, apoi turnam laptele/iaurtul, untul topit si racit, coaja de portocala, esente dupa...Citeste continuarea
Stiuca cu fasole verde si leurda
Postat de: mihaelar63 in PesteInelele de stiuca portionate se sareaza , se dau prin faina de malai si se prajesc pe ambele parti in ulei incins[ pana devin rumene ]. Spalati ardeiul si verdeturile . Ardeiul se taie...Citeste continuarea
Steluta bicolora
Postat de: raluca95 in DulciuriIntr-un bol amestecam faina cu sarea, iar separat dizolvam drojdia cu zaharul in putin lapte caldut si il turnam in mijlocul fainii incepand sa amestecam, turnam si restul de lapte, dupa care si...Citeste continuarea
Salata orientala
Postat de: Pungasa_Rogue in SalateSe curata cartofii de coaja si se taie in bucati mari (in 4 sau in 6), punandu-se intr-un castron mare. Se curata ceapa si se taie fideluta, adaugandu-se peste cartofi. Se adauga si restul...Citeste continuarea
Litere cu lapte
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancare copiiSe pune laptele la fiert impreuna cu un praf de sare si cu zaharul. Cand da in clocote, se adauga pastele si se mai fierb la foc mic circa 10 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga esenta...Citeste continuarea
Pui pe sticla
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se spala puiul si se da cu sare, dupa care se aseaza pe o sticla plina cu apa. Sticla cu puiul se pune intr-o cratita umpluta cu apa pe sfert si se baga...Citeste continuarea
Tort "Red Velvet"
Postat de: Catalinaflorea in TorturiIntr-un bol amestecati faina cu sarea si cacaua. In alt bol bateti untul spuma apoi adaugati zaharul si mixati pana la omogenizare.Adaugati pe rand ouale si esenta de vanilie....Citeste continuarea
Pizza
Postat de: Bunica in PizzaAluatul de pizza se lasa la decongelat Taie marunt feliile de sunca. Scurge apa din cutia de porumb si ciuperci Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt. Pune in tava aluatul de...Citeste continuarea
Cornulete cu unt de arahide
Postat de: Bunica in Mancaruri de postIa o lingura zahar si freaca drojdia cu ea. Mixeaza zaharul cu untul de arahide. Adauga vinul,vanilia ,drojdia si jumatate din cantitatea de faina. Intreaga compozitie o pui intr-un...Citeste continuarea
Prajitura cu visine
Postat de: Bunica in PrajituriMixeaza ouale cu zaharul. Adauga uleiul.iaurtul,praful de copt si aromele. Mixeaza in continuare adaugand faina. Ia o tava 40/25,tapeteaz-o cu hartie de copt . Toarna compozitia in...Citeste continuarea
Prajitura cu mere
Postat de: Bunica in DulciuriIa un vas ceramic cu diametrul de 22 cm. Pune zaharul la caramelizat intr-un ibric. Cand zaharul este caramelizat toarna-l in vasul ceramic si tapeteaza vasul cu el. Lasa sa se raceasca....Citeste continuarea
Ochi de paun- esuati,unu-i la apus...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAluat : Intr-un castron cernem faina,facem o adancitura in mijloc,punem drojdia sfaramata,adaugam zaharul ,sarea si 50 ml lapte caldut,amestecam putin cat sa se omogenieze si lasam sa creasca...Citeste continuarea
Creveti picanti
Postat de: Bunica in Fructe de mareSpala bine crevetii. Intr-un wook pune uleiul de masline. Adauga crevetii bine scursi. Lasa la foc iute 3-5 minute. Pune vinul si lasa la fiert pana la evaporarea vinului. Intre...Citeste continuarea
Desert Sfintisori sau mucenici...
Postat de: ctlina in DulciuriPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul. In castronul unde formam aluatul punem faina,...Citeste continuarea
Ficat cu ciuperci si leurda
Postat de: mihaelar63 in FicatFicatul de vitel se pune in lapte rece si se lasa pentru a se scoate sangele din el [ va fi si mai fraged]. Curatati ciupercile de pielite si le feliati . Curatati , spalati...Citeste continuarea
Sos pentru pizza
Postat de: deea2686 in SosuriSucul de rosii se pune la fiert cu usturoiul,sarea,busuiocul,oregano si putin piper.Se lasa la fiert cam 15 minute pina se schimba un pic la culoare.Se serveste cu pizza fierbinte.Pofta buna!!! Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu leurda - de post
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de postCuratati si spalati legumele . Tocati marunt jumatate din leurda , prazul , telina si ardeiul kapia . Caliti usor in ulei legumele tocate . Sarati , adugati boiaua ,...Citeste continuarea
Cozonac floricica
Postat de: MirmeaMihael15 in DulciuriIntr-un castron pregatim o maia,din drojdie putin lapte si putina faina.O lasam sa creasca timp de 30 de minute la loc caldut. Pregatim aluatul si punem faina intr-un vas mai mare,peste faina...Citeste continuarea
Cartofi rondele cu mozzarella si...
Postat de: madab in PuiCartofii se spala foarte bine si se taie rondele (cu tot cu coaja). 5 catei de usturoi se piseaza si se pun peste cartofi impreuna cu sarea, piperul si baiaua. Copanelele se spala bine si se...Citeste continuarea
Prajitura tavalita
Postat de: Oana in DulciuriPregatim mai intai blatul: separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul pana obtinem o bezea tare. Adaugam si zeama de lamaie, putin cate putin. Galbenusurile de...Citeste continuarea
Chec
Postat de: madab in DulciuriOuale se separ.Albusurile se bat spuma cu un praf de sare , se adauga zaharul, zaharul vanilat si esenta. Se bat pana spuma albusurile sunt foarte bine facute (sa fie tare). Se adauga si...Citeste continuarea
Mucenici
Postat de: Valyvalentyna in DulciuriSe incalzeste putin laptele. Se dizolva drojdia intr o cescuta mica de lapte, iar restul se pune intr un vas mai mare. Batem ouale bine si le punem peste lapte. Adaugam zaharul si zaharul...Citeste continuarea
Salata De Morcovi Si Cartofi
Postat de: Valyvalentyna in SalateCartofii si morcovii se curata se spala bine apoi se pun la fiert in apa cu sare,cele 3 oua se pun si ele la fiert{pt maioneza}. Cit timp fierb legumele si ouale curatam ceapa si o taiem...Citeste continuarea
Prajitura cu crema de zahar ars si...
Postat de: geoline in DulciuriPentru caramel topim zaharul pana devine lichid si limpede. Il intindem direct in tava, repede pentru ca se intareste. Merele le curatam de coaja si le taiem felii mai groase . Asezam feliile...Citeste continuarea
Friptura de iepure
Postat de: margo in IepureSe prepara o marinata din: vin,otet,2-3 catei de usturoi,ceapa,foi de dafin,salvie,rozmarin,sare,piper.Iepurele se transeaza,iar bucatile de carne se pun in marinata pregatita.Se acopera cu un...Citeste continuarea
Strudel cu branza si visine
Postat de: MotanLaOale in PrajituriFoile de placinta se lasa la dezghetat (de preferat de seara pana dimineata in frigider). Visinele (de la congelator) se lasa la dezghetat cu 4 linguri de zahar intr-o strecuratoare sa se...Citeste continuarea
Biscuiti cu ness si crema de alune
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriToate ingredientele trebuiesc scoase inainte de folosire, pentru a fi la temperatura camerei. Untul, untura, zaharul le mixam spuma, adaugam oul. Incorporam coaja rasa de portocala, praful de...Citeste continuarea
Ghimbirata
Postat de: Camy_gby in Vegan / Raw veganGhimbirul si 200 ml de apa se blendeaza bine dupa care sucul obtinut se trece prin sita pentru a scapa de partea atoasa a ghimbirului. In sucul obtinut se adauga lamaia si mierea si amestecam...Citeste continuarea
Salata de ton cu ciuperci si masline
Postat de: deea2686 in SalateAm pus intr-un bol conserva de fasole spalata si scursa,conserva de ton fara ulei, maslinele, ciupercile si putina zeama de lamaie.Amesteci si adaugi sare daca e nevoie (eu nu am adaugat)....Citeste continuarea
Cous cous cu ceapa verde si carne...
Postat de: gurita_ta2005 in CurcanCarnea se condimenteaza pe ambele parti,se pune putin la prajit in ulei de masline,se stinge cu vinul alb si se lasa pe foc pana cand se evapora alcoolul. Se completeaza cu apa si se adauga si...Citeste continuarea
Salata de legume
Postat de: madab in SalateSpeli legumele, le stergi cu un servetel de bucatarie, le tai cum vrei si le pui intr-un bol. Tai broccoli si il pui putin la fiert (foarte putin). Cureti avocado, il tai cubulete si...Citeste continuarea
Tort "BUCURIE IN BUCATARIE"
Postat de: amalia01 in TorturiIei o forma pentru tort patrata, cu pereti detasabili. Prepari solutia de cacao instant. Inmoi piscoturile in solutie si le asezi in tava. Bati 250 ml de frisca , apoi adaugi crema de...Citeste continuarea
Braciole di maiale impanate al forno
Postat de: gurita_ta2005 in PorcPesmetul se amesteca cu usturoiul tocat marunt,coaja de lamaie rasa,patrunjelul tocat marunt si parmezanul ras. Bucatiile de care se condimenteaza pe ambele parti,se trec prin ou si prin...Citeste continuarea
Cartofi cu varza de Bruxelles
Postat de: Toamna07 in Mancaruri cu carneIncingem cuptorul la 180 de grade. Pregatim o tava mare pentru cuptor. Cartofii curatati si spalati se taie in bucati mari,apoi se asezoneaza cu sare,piper,rozmarin si se stropesc cu ulei de...Citeste continuarea
Prajitura cu nuca si frisca
Postat de: reisnaor_2006 in PrajituriAlbusurile se bat spuma cu zahar si apa rece, separat intr-un bol mixam galbenusurile cu sare. Cand albusurile sunt spumate bine se amesteca usor cu galbenusurile mixate. Se adauga treptat...Citeste continuarea
Ficatei cu bacon si cartofi la cuptor
Postat de: MotanLaOale in FicatCartofii se curata si se taie mai mare. Ficateii se curata, se spala si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga bine. Cand sunt uscati se presara cu vegata si piper si se ruleaza intr-o...Citeste continuarea
Gratin de cus-cus, cu carne tocata...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriPunem apa la fiert cu putina sare, iar cand incepe sa fiarba adaugam cus-cusul. Il lasam sa fiarba pana cand absoarbe toata apa, apoi il dam la rece. Curatam si tocam marunt, legumele....Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu tarhon
Postat de: MotanLaOale in CiorbeSe curata legumele si se taie marunt. Intr-o oala se pune uleiul, ceapa, morcovul, patrunjelul si telina si se calesc 3-4 minute. Se presara vegeta, piper, se adauga apa si se fierbe 15-20...Citeste continuarea
Melci cu ciocolata
Postat de: Valyvalentyna in PrajituriCernem faina intr-un lighean mai mare, facem o gropita in mijloc si punem drojdia cu 1 lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si lasam 10 min. Apoi punem si restul ingredientelor si formam...Citeste continuarea
Mini lipii umplute
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriSe taie la mini lipii cate un capac si se scoate din miez. Ouale se bat ca pentru omleta cu piper. Se pune branza de burduf si se amesteca bine. Ceapa se curata si se taie rondele,...Citeste continuarea