Gomboțurile, căci așa se numesc la mine-n Maramu' sunt nelipsite în această perioadă. Sunt minunate cu aroma specială de scorțișoară care parcă prevestește venirea următorului anotimp. :) Așadar, azi m-am gândit să vă prezint și vouă rețeta mea. Se prepară foarte ușor și au o textură minunată.
Se fierb cartofii în coajă și se lasă să se răcească. Se curăță și se zdrobesc ca și pentru piure. Se adaugă făina apoi se frământă aluatul.
Într-o oală punem apa la fiert cu un vârf de sare, iar într-o tigaie rumenim pesmetul în unt, cca. 5 minute la foc potrivit. Peste pesmet presărăm zahărul și vanilia.
Cernem făină pe spațiul de lucru, întindem aluatul la o grosime de aproximativ 8 mm și îl tăiem pătrățele. Așezăm pe fiecare pătrățică obținută câte o prună ( scoatem sâmburii în prealabil ), apoi câte puțin zahăr și pulbere de scorțișoară ( cam un vârf de cuțit pe fiecare prună ). Le facem bulgărași, apoi le punem în apa care fierbe. Gomboții fierți se vor ridica la suprafața apei.
Scoatem fiecare gomboț și îl tăvălim prin pesmetul rumenit.
Se pot umple și cu căpșuni, caise, piersici, sau alte fructe parfumate care vă plac. :)
Poftă bună!