Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pizza aluat cu smantana
Postat de: Constelatialeu in PizzaIntr-un castron, cernem faina, facem o adancitura in mijloc, sfaramam drojdia, adaugam zaharul si apoi putin lapte caldut,amestecam si lasam 10 minute sa creasca. Separat, amestecam oul, cu...Citeste continuarea
Mancare de primavara cu masline si...
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare, piper, putin delikat, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba aprox 10 minute....Citeste continuarea
Mancare de urzici
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe spala urzicile, se scurg si se curata de codite. Se pune apa la fiert cu putina sare, intr-o oala incapatoare, cand apa incepe sa fiarba, se adauga urzicile si se fierb aprox 20 de...Citeste continuarea
Cartofi de post la cuptor
Postat de: eumimi in Mancaruri de postEu am curatat cartofii de coaja, i-am taiat in 2-3 si i-am pus in punga magica, impreuna cu ceapa curatata de coaja si lasata intreaga si cu usturoiul. Am adaugat condimentul de la Maggi...Citeste continuarea
Desert biscuiti de dovleac (de post)
Postat de: oanapl in DulciuriPui pulpa de dovleac intr-un vas si o pasezi cu ajutorul unui blender. Adaugi uleiul, faina amestecata cu praful de copt si ulterior cernuta, zaharul si zaharul vanilat si sarea. Amesteci pana...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci in crusta de...
Postat de: oanapl in Mancaruri de postPui apa la fiert, cu o linguriță de sare și, când incepe să clocotească, adaugi mălaiul treptat, până ajungi la consistența dorită (mămăliga nu trebuie să fie foarte...Citeste continuarea
Piept de pui cu ciuperci si amestec...
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiPieptul de pui se spala, se taie cubulete, se caleste intr-un wok cu ulei, dupa care se da deoparte. Ceapa se curata de foi, se spala, se taie julienne si se caleste in uleiul ramas de la...Citeste continuarea
Desert budinca cu branza si gris
Postat de: iri_love in DulciuriPentru inceput, se topește untul, se lasă sa se răcească un pic si apoi se adauga zaharul, esenta si zahărul vanilat. Se va bate bine cu un tel sau mixer, după care se vor adauga si ouăle....Citeste continuarea
Focaccia
Postat de: Ina in PiinePunem cartoful la fiert, in apa cu putina sare. Cand furculita intra usor in cartof, oprim focul, scurgem apa si pisam cartoful. Cernem faina (chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Punem...Citeste continuarea
Covrigei crocanti de post
Postat de: Ina in Mancaruri de postIntr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si...Citeste continuarea
Ciorba de post
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postFasolea alba prefiarta si congelata am asezat-o in oala, am adaugat prazul tocat, ardeiul taiat bucatele si uleiul, apoi apa plata, pasta de ardei, am lasat la foc mic, pana s-au dezghetat boabele...Citeste continuarea
Aluat (baza) cu fistic
Postat de: Adele in DulciuriSe amesteca cele doua faini cu sare, zahar, coaja de portocala si praful de copt, se adauga untul taiat cuburi si se lucreaza cu mainile, se adauga oul si galbenusul, daca este necesar, cateva...Citeste continuarea
Pere in sos de vin rosu
Postat de: cristina1985 in Sirop / CompotSe fierb vinul rosu impreuna cu mierea, batonul de scortisoara, cuisoare, anasonul. Cand da in clocot, se adauga perele (curatate de coaja si cotor) si se fierb, la foc mic, 5-6 minute (daca nu le...Citeste continuarea
Salam de biscuiţi, reţetă cu...
Postat de: oanapl in DulciuriSalam de biscuiţi, reţetă cu stafide Topesti intr-o cratita, la foc mic, margarina, adaugi zaharul si amesteci pana se dizolva. Rupi ciocolata in patratele si o adaugi peste margarina,...Citeste continuarea
Rulada de cartofi cu legume (de post)
Postat de: oanapl in Mancaruri de postPui cartofii la fiert, in apa cu sare. Dupa ce au fiert, scurgi apa, ii pasezi sii ii lasi sa se racoreasca. Intre timp, ceapa verde, dovlecelul si ardeiul le toci cubulete mici, iar...Citeste continuarea
Desert briose cu ghimbir si portocala
Postat de: BakeUpArtist in PrajituriÎntr-o crăticioară, punem ghimbirul pe foc mic împreună cu 50 g de zahăr și sucul de portocală și lăsăm să se gătească pentru câteva minute, până ce zahărul...Citeste continuarea
Aperitiv batoane din mamaliga și...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriÎntr-o cratiță, se pun la fiert apa si laptele. Punem cubul de pui și se adaugă mămăliga în ploaie. Se fierbe 8-10 minute, amestecand in continuu. Se lasa...Citeste continuarea
Desert placinta dobrogeana cu...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe cerne faina intr-un castron, se adauga sarea, doua linguri de ulei si apa (treptat) si se amesteca totul cu mana. La final, se adauga restul de ulei si se framanta aluatul pana cand nu mai...Citeste continuarea
Ciorba de cocos de tara cu tagliatelle
Postat de: Pungasa_Rogue in CiorbeSe portioneaza carnea si se spala. Ceapa se curata de foi si se spala. Morcovul se curata de coaja si se spala. Gogosarul, se taie in doua, se curata de cotor si seminte si se...Citeste continuarea
Tigaie de post cu mamaliga si ciuperci
Postat de: eumimi in Mancaruri de postMai intai, curatam ciupercile de pojghita care le acopera si le scoatem branhiie. Le tocam felii marunt si le punem la calit in uleiul incins, impreuna cu usturoiul tocat si el marunt. Adaugam...Citeste continuarea
Salata orientala economica si gustoasa
Postat de: Bunica in SalateFierbe orezul și lasă-l la răcit. Cartofii se spală și se pun la fiert. Cât fierb cartofii, pregătește maioneza. Pune toate ingredientele în blender și pornește-l...Citeste continuarea
Sarmale cu soia si ciuperci
Postat de: Bunica in Mancaruri de postPentru inceput, pune soia la hidratat în apă caldă, pentru 30 minute. Căt se hidratează soia, curăță ceapa și morcovul. Spală legumele. Toacă ceapa mărunt și pune-o la...Citeste continuarea
Desert Prajitura cu bere Guinness...
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180° C. Ungeti cu unt si faina o forma de tort ( de 23 cm). Intr-o cratita adanca, varsati berea, adaugati untul taiat bucatele si incalziti si amestecati pana...Citeste continuarea
Salata (de dieta, ieftina)
Postat de: Valentin68 in Mancaruri de postMai intai, spalam salata frunza cu frunza si scuturam bine de apa. Curatam ceapa si o taiem mai marunt cu tot cu frunze. Curatam si ridichiie, lasam o parte din coaja rosie, apoi le taiem...Citeste continuarea
Placinta de cartofi cu branzeturi
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeCuratam cartofii, ii spalam si ii punem intregi la fiert cu un praf de sare. Cand sunt bine patrunsi, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca. Reci, ii dam pe razatoarea cu ochiuri...Citeste continuarea
Supa de mazare
Postat de: Ksenya in Mancaruri de postSpalati mazarea si lasati-o pana a 2-a zi in apa. Intr-o oala, turnati uleiul, cand s-a incalzit suficient, adaugati ceapa pe care ati tocat-o cum va place, marunt sau solzisori, lasati...Citeste continuarea
Gratin de peste cu legume
Postat de: oanapl in PesteStropeşti peştele cu zeama de lămâie şi il dai la frigider. Tai morcovul rondele si desfaci in buchetele broccoli si conopida si le dai un clocot de 5 minute. Incingi într-o tigaie...Citeste continuarea
Reteta de prajitura cu mere rase,...
Postat de: oanapl in PrajituriPreparare Reteta de prajitura cu mere rase, rapida si gustoasa Merele spalate si curatate de coaja, le razi pe razatoarea cu ochiuri mari si le storci de zeama. Albusurile le bati spuma...Citeste continuarea
Sarmale de post in foi de varza
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe taie marunt cele 2 cepe si se calesc putin in ulei incins, cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga morcovul ras. Se spala bine orezul si se lasa un pic la inmuiat, apoi se...Citeste continuarea
Platica cu rosii
Postat de: mihaelar63 in PestePlatica curatata si spalata se cresteaza cu varful cutitului. Aceasta operatiune ajuta la eficienta condimentarii, coacerii si plusului de gust. Se sareaza, interior - exterior, cu...Citeste continuarea
Desert tort aniversar
Postat de: eumimi in TorturiSeparam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, nu de la frigider). Mixam albusurile spuma cu jumatate din zahar. Galbenusurile le mixam bine cu restul de...Citeste continuarea
Tocanita de vinete si naut
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postDupa cum am spus, nautul se tine in frigider 12 ore in apa. Se poate pune seara si il gatiti a doua zi. Se caleste ceapa (tocata marunt), apoi se adauga apa si naut. Se fierbe 1 ora si...Citeste continuarea
Desert negresa cu lapte de cocos...
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-un bol, se pune laptele de cocos (se agita bine înainte de a se deschide cutia), zaharul și sarea și se amesteca bine pana se dizolva zaharul. Se adauga cacaoa, gemul de afine, faina...Citeste continuarea
Paste cu ciuperci de roua
Postat de: Valclaudia in PastePunem la fiert pastele, in apa clocotita cu sare si le fierbem cat scrie pe ambalaj. Le scurgem apoi si le acoperim pana preparam ciupercutele. Spalam prazul, il taiem rondele, il...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere, nuci si stafide
Postat de: oanapl in PrajituriPui intr-un bol faina cernuta si praful de copt si amesteci, apoi adaugi untul topit si smantana si framanti un aluat moale, deloc lipicios, pe care il pui la frigider pana cand pregatesti merele....Citeste continuarea
Aperitiv frittata cu spanac si telemea
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriTai telemeaua cubulete. Daca este foarte sarata, pui o cantitate mai mica (telemeaua folosita de mine nu era foarte sarata). Tai gogosarii feliute, iar morcovii care sunt mai mari, ii tai in doua....Citeste continuarea
Sarmale de post (cu pasat si ciuperci)
Postat de: amalia01 in Mancaruri de postVarza o lasi 1 ora in apa rece, dupa care o speli bine si ii desfaci frunzele. Cureti ceapa, o speli sub jet de apa rece si o tai marunt. Ciupercile la scurgi de zeama si le tai...Citeste continuarea
Salata de conopida
Postat de: Bunica in Mancaruri de postConopida curățată de frunze, spălată, desfăcută buchețele, se pune la fiert în apă cu sare. Orezul spălat se fierbe cu 600 ml apă + 1/2 linguriță sare. Orezul fiert se...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu musli, fara zahar
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriIntr-un bol, punem untul la temperatura camerei, smantana si le mixam. Adaugam oul, indulcitorul pudra si le amestecam bine. Nucile le tocam cu un cutit, le punem peste compozitia de mai...Citeste continuarea
Mancare de urzici
Postat de: eumimi in Mancaruri de postMai intai, facem operatiunea cea mai dificila: alegem frunzulitele de urzici, le spalam bine in 2-3 ape, apoi le punem la fiert, pentru 25-30 de minute. Separat, punem orez la fiert, cu 1...Citeste continuarea
Винегред - salata ruseasca...
Postat de: Ksenya in SalateSe spala legumele si se fierb circa 30 minute. Se scurge apa si se lasa la racit. Se curata de coaja si se taie cubulete, se pun intr-un castron. Se adauga castravetii taiati cubulete, ceapa...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si...
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe amesteca untul la temperatura camerei, cu zaharul, zaharul vanilinat si ouale. Adaugati faina si praful de copt si amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Merele se curata de coaja si...Citeste continuarea
Pastravi cu orez si legume
Postat de: dantes in PastravCuratam pastravii, ii spalam si stergem de apa, apoi ii condimentam dupa gust cu sare, piper si ii punem la prajit in ulei. Pentru orez, taiem ardeiul si morcovul in bucatele mici (morcovul se...Citeste continuarea
Friptura de vita cu cartofi in sos...
Postat de: Pungasa_Rogue in VitaSe spala pulpa de vitel si se portioneaza in cinci bucati. Se pun bucatile intr-o tava mica si inalta si se presara peste ele sare, putin piper negru macinat, o lingurita de boia de ardei dulce si...Citeste continuarea
Desert briose cu praline in interior
Postat de: gabrielasfechis in PrajituriBatem ouale intregi cu zaharul, apoi adaugam laptele si untul topit si amestecam bine. Punem si esenta de vanilie. Amestecam faina cu praful de copt si o adaugam la compozitie, amestecand cu o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu capsuni si bezea
Postat de: Valclaudia in PrajituriPreincalzim cuptorul la 175 grade C. Curatam si spalam capsunile, apoi le taiem in sferturi. Separam ouale. Mixam galbenusurile cu 7 linguri de zahar, praful de copt si zaharul vanilat, pana...Citeste continuarea
Drob de soia cu ciuperci
Postat de: Xandrinne in Mancaruri de postMai intai, am hidratat bine soia in apa fierbinte, am stors-o in pumn si apoi am pus-o la fiert cu o foaie de dafin, cu usturoi si cu condiment; am scurs-o bine de apa, dupa ce a fiert. Cartofii...Citeste continuarea
Chiftele de spanac si piept de pui
Postat de: Adele in Mancare copiiSpanacul se curata si se spala foarte bine, se pune intr-o tigaie, cu putin ulei si usturoiul pisat, se caleste pentru 10 minute, la foc mare, cu un capac deasupra. Cand se receste putin, se...Citeste continuarea
Supa thailandeza de legume
Postat de: Ksenya in SupeIntr-o oala, turnam uleiul. Cand s-a incalzit, adaugam galaganul sau ghimbirul, lemon grass-ul, usturoiul, salotele, frunzele de kaffir, amestecam si lasam 1 minut pe...Citeste continuarea
Supa minestrone
Postat de: Oana in 2 Portii = 20 LEIPune uleiul intr-o craticioara si adauga ceapa tocata marunt, usturoiul tocat fin, morcovul tocat rondele, apoi apio rondele fine si soteaza-le 5 min'...Citeste continuarea