Astazi sarbatorim Sambata lui Lazar. Traditia cere ca in Sambata lui Lazar, gospodinele sa plamadeasca placinte si sa le dea de pomana vecinilor, rudelor si tuturor acelora care le trec pragul.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/04/placinte-poale-n-brau-branzoaice.html
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.
In castronul unde formam aluatul, punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si untul moale. Amestecati si incorporati laptele ramas. Framantam cca. 10-15 minute. Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.
Intre timp, facem compoziţia pentru umplutură.
Amestecăm bine brânza cu zahărul, ouăle şi grişul.
Se degazează aluatul si se imparte in 12-14 parti egale.
Infăinăm suprafața de lucru și intindem fiecare parte in forma rotunda, patrata sau dreptunghiulara.
Puneti compozitia in mijloc si formati placintele. Am facut 3 tipuri de forme: vezi imaginea.
Puneti-le pe o placa acoperita cu o foaie de copt si lasati-le sa creasca, cel putin 30 de minute.
Le ungem cu un ou bătut şi le dăm la cuptorul preîncălzit, la 180°c, pentru 20-25 de minute.
Le pudrăm cu puţin zahăr. Sunt delicioase caldute, servite cu un pahar de lapte bătut.