Este originara din sudul Mexicului, Guatemala si alte tari central-americane.
Vanilia de foarte buna calitate se numeste "vanilie bourbon".
Pastaile de vanilie sunt lungi si subtiri, iar in 6-8 luni sunt culese si puse la fermentat. Din verde-galben devin negre-maronii si emana o aroma puternica.
Aztecii isi condimentau ciocolata cu vanilie pentru cresterea apetitului sexual, iar popoarele bastinase din America de Nord o foloseau ca moneda de schimb. Indienii o foloseau si ca medicament, ii atrubuiau efecte stimulative pentru inima.
Se spune despre vanilie ca, la fel ca si cacaoa, reduce frica, depresia si oboseala.
Zaharul vanilinat este produs din vanilina sintetica, o substanta ce miroase ca vanilia. Amestecand acasa continutul unei pastai de vanilie cu o ceasca de zahar intr-un borcan inchis ermetic, timp de cel putin 6 saptamani, vom obtine singuri un zahar vanilat de exceptie.
Mirosul de vanilie este foarte intens si usor dulce, iar gustul este, de asemenea, dulce.
Vanilia este folosita pentru aromatizarea cafelei, ciocolatei si a dulciurilor fel de fel. :) Placintele, pateurile si prajiturile vor avea un gust foarte bun prin adaugarea de vanilie.
In Mexic, scoicile si mancarurile cu carne sunt asezonate cu vanilie.
Pastaile de vanilie se pastreaza intr-un recipient etans, la loc rece si intunecos. Inainte de folosire se taie pe lung si se scoate continutul. Coaja nu este buna.
Retete recomandate: