Esentele vs. extractele in gatitul nostru zilnic. Caz particular – vanilia

Postat de Cristi Roman in Condimente pe 20 Feb 2012, 16:12

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza

Teorema 1: Imi place mult sa ma uit la ingredientele folosite de oamenii care gatesc, atunci cand citesc retetele lor.

Teorema 2: Sunt destul de preocupat de dorinta de a inlocui cat mai multe ingrediente artificiale cu unele naturale.

Teorema 3: Cine ma cunoaste stie ca iubesc vanilia. Alaturi de caramel, gustul de vanilie este aroma mea preferata in materie de dulciuri.

De ce aceste teoreme? Firesc, primul raspuns ar fi ca sunt interesat de alimentatia cat mai sanatoasa. Niciodata nu am zis dietetica, ci sanatoasa, iar sanatoasa la mine inseamna nu neaparat fara grasime, ci inseamna o legatura cu natura, cu firescul, cu lucrurile reale, create de pamant sau de apa.

Poate voi spune o banalitate, dar sunt hotarat sa vorbesc constant despre aceasta banalitate: oamenii folosesc, in majoritatea lor, din pacate mult prea usor, esenta de vanilie – in dauna extractului de vanilie. O stim cu totii, am facut-o cu totii, multi o mai fac inca. Insa mi-ar placea ca numarul celor care folosesc esenta de vanilie sa scada.

Da, am sa vorbesc astazi despre avantajul folosirii extractului de vanilie atunci cand preparam dulciuri, in dauna esentei de vanilie.

E bine de stiut de la inceput un lucru clar: in vasta majoritate a cazurilor, esenta de vanilie = un produs artificial, iar extractul = un produs natural.

Am intalnit de foarte multe ori argumentul pretului, si sunt hotarat sa-l demontez. Practic, cei care folosesc esenta in dauna extractului imi spun ca pretul extractului este de vina. Corect, cumva dau dreptate. Insa dreptatea cred ca este a mea, si am sa explic de ce: da, o sticluta de extract de vanilie este mai scumpa decat una de esenta de vanilie, insa din extractul de vanilie se foloseste MULT mai putin decat se foloseste din esenta de vanilie. Practic, extractul este mai concentrat, asa ca, in timp, sa zicem intr-un an, se dau mai multi bani pe esenta de vanilie decat pe extractul de vanilie, fiindca se folosesc mult mai multe sticlute de esenta decat s-ar da pe o sticluta mai mare sau doua de extract natural de vanilie.

Eu am in dulapul de la bucatarie o sticluta de extract de vanilie, de 118 ml. exact. Cred ca o folosesc cam intr-un an de zile pe toata. Aici, in Irlanda, aceasta sticluta costa in jur de 8 euro. Daca as cumpara esenta artificiala de vanilie de la Dr.Oetker (o stiti cu totii, este in toata lumea, in toate magazinele din lumea asta, mai putin Madagascar, sper ) as da mai multi bani, fiindca este cam 1,5 euro/2 euro un set de 2 sticlute mici. Si cred ca folosesc, in medie, cam de 10-12 ori pe an continutul sticlutei de extract de vanilie.

Contine urmatoarele: apa, alcool (35% – este cantitatea maxima de alcool permisa in industria alimentala mondiala pentru acest produs), zahar, seminte negre de vanilie (3%).

Hai sa va mai spun un lucru care ar trebui sa va puna pe ganduri: mergeti la bucatarie sau unde tineti micutele sticlute de esenta de vanilie si uitati-va la culoarea esentei artificiale: este inchisa la culoare, maroniu inchis – sau este aproape incolora, in cel mai fericit caz, galbuie? Acesta este doar un mic, mic exemplu care trebuie sa ne arate usor ca esenta este ceva artificial, fiindca extractul este mereu inchis la culoare, precum semintele micute ale pastaii de vanilie, sau precum pastaia de vanilie in sine.

Esenta de vanilie contine (pe langa altele) vanilina, un produs artificial care se sintetizeaza in laboratoare din lignina (in principal prin adaugarea de sulfati si sulfiti), un produs ce se extrage din lemn. Ca sa stiti si mai multe, aflati ca lignina face parte si din hartie, ca produs final. Adica dintr-o carte sau dintr-o revista sau dintr-un ziar.

O singura zi pe an

Stiti de ce este vanilia atat de scumpa, ma refer la vanilia reala? Este cultivata in principal in Madagascar (cam 90% din productia mondiala) si in Indonezia. Insa floarea de vanilie se deschide, atentie, o singura data pe an, asa ca trebuie “pandita” de catre lucratorii de pe plantatiile de vanilie si trebuie polenizata manual (in maximum 12 ore de la deschidere), pentru a produce apoi pastaia ce contine vanilia pura. Iar dupa ce este culeasa pastaia de vanilie trece printr-un proces natural de imbogatire a aromei (uscare, mentinere in camere cu aer cald, etc) ce poate dura pana la 6 luni. De abia dupa acest termen semintele din interiorul pastaii, acele micute puncte negre, sunt bune de recoltat si folosit.

Planta de vanilie produce intre 50 si 100 de pastai in fiecare an, iar in medie o pastaie are nevoie de 9 luni pentru a ajunge la maturitate. Vedeti inca o data legatura cu firescul, cu natura?

Practic, vanilia este cel mai scump condiment din lume dupa sofranul natural (vezi aici un mic articol pe care l-am scris despre pretul sofranului natural).

Epilog

Am ales sa folosesc cazul vaniliei fiindca este cea mai folosita aroma din categoria “esenta vs. extract”. In Romania, la gatitul de dulciuri, la mare popularitate se afla si esenta de rom, stiu. Alternativa naturala pentru a elimina esenta chimica de rom este tocmai…romul in sine, ca bautura.

Prin urmare tot ce pot sa va cer este ca, in cazul in care folositi esenta de vanilie pur si simplu din obisnuinta si nu ati dat o importanta prea mare subiectului, sa va ganditi la ceea ce tocmai ati citit si daca veti considera util sa dati o sansa extractului natural atunci cand preparati dulciuri. Ma veti face fericit. Si mi-as dori sa aveti apoi in dulapul de la bucatarie mereu o sticluta de 118 ml de extract de vanilie, din care sa folositi cat aveti nevoie (deobicei, ptr un tort normal cred ca o lingurita de extract este suficienta, iar pentru, sa zicem, 300 grame de crema de vanilie jumatate de lingurita – vedeti ce spun?). Si sa aveti si o sticla de rom – mai puneti la dulciuri, in loc de esenta chimica de rom, mai beti un paharel…si tot asa.

Prieteni buni, stiu ca e la indemana sa folosim esenta artificiala de vanilie, stiu ca va ganditi si la bani, stiu toate astea. Insa cred ca am folosit argumente solide pentru a incerca sa schimb acest obicei. O fac cu cuvinte, o fac cu demonstratii teoretice si practice – insa decizia este la voi.

Si fiindca am mai auzit de la diferiti oameni ca nu se prea gaseste extract pur de vanilie in magazinele din Bucuresti/Romania invit pe oricine stie de locuri unde se poate achizitiona asa ceva sa puna in comentarii aceste surse de…natural. Dati nume de magazine, de firme care importa, nu voi cenzura numele comerciale, important este ca oamenii sa ceara, sa intrebe si sa cumpere extractul de vanilie, abandonand pe rafturi esentele pline de cel putin 8-10 chimicale pe care, de multe, multe ori, le ofera copiilor. Iar in organism se acumuleaza incet, incet, pe tacute, ceva ce mai tarziu se transforma in boli grave ce lovesc cu toata puterea in viata noastra pana atunci linistita din punct de vedere medical.

Va doresc numai bine!

Comentarii (28)

23.02.2012, 09:45

Ieri am intrat in mega unde iti spusesem ca s-ar putea sa fie extract de vanilie,dar din pacate era tot esenta ,era sticla mai frumoasa si un pret muuult mai piperat,din acest motiv am crezut ca era extract.Am descoperit datorita tie ce contine esenta de rom si vanilie,nu stiu de ce nu m-am uitat pana acum,de obicei citesc toate etichetele sa vad ce contin,dar cred ca la esente a triumfat ''puterea obisnuintei''.Multumim inca o data Cristi pt articol.

24.02.2012, 17:30

roxy, kamy, mikidanro - va multumesc mult ptr cuvintele frumoase si ma bucur ca v-a placut si ca v-am trezit interesul .

17.06.2012, 07:18

mai puteti gasi si:
- extract de vanile BIO 100 ml, producator Taylor & Colledge, Australia, link: http://www.ronatura.ro/produs/extract-de-vanilie-100-ml/1009.html
- Pasta de vanilie 65 g, producator Taylor & Colledge, link: http://www.ronatura.ro/produs/pasta-de-vanilie-65-g/1002.html
sau direct la magazinul Ki-life Natural din Piata Amzei.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]