Am petrecut cateva zile de vacanta la Amsterdam si una dintre cele mai frumoase si romantice momente a fost o cina la lumina lumanarilor "Amsterdam Candlelight Dinner Cruise"
Una dintre cele mai fascinante capitale ale Europei –Amsterdamul- ofera ca obiectiv turistic o croaziera cu cina (“ la lumina lumanarilor”) pe canalele sale pitoresti.
Lumanarile se aprind abia spre sfarsitul croazierei, deoarece ziua in Amsterdam este foarte lunga si soarele apune dupa ora 22.
Un labirint de canale printre cladiri vechi si superbe deschid incet-incet pofta de mancare.
Apoi se iese la mare si imaginea portului e impresionanta: o acuarela de apus de soare.
Dupa apusul soarelui , luminile se aprind si insotit de pescarusi intri in atmosfera adevarata a Amsterdamului: canale luminate feeric perfecte pentru o seara romantica.
Masa era aranjata elegant cu 2 margarete albe si bineinteles meniul nu lipsea din decor.
Menu Dinner cruise Holland International
“Amuse-bouche”
Specialitatea “Chef”-ului: branza cremoasa de capra cu sos de portocale si presarata cu fulgi de migdale
“First course”-Felul intai
Crevete “King” sotate cu salata de avocado, pepene rosu si maioneza cu coriandru. Sau, pentru vegetarieni: Salata frantuzeasca de branza de capra ,avocado,pepene rosu si maioneza cu coriandru
“Entremets”-Supa
Duo de supe de vara: gazpacho de rosii si supa de castraveti
“Main course”- Felul principal
Carne: Gratar de curcan cu sos de tarhon verde,ghirlanda de piureu de cartofi si legume de sezon
Sau
Peste: Salmon la gratar asezonat cu ierburi servit cu sos de vin alb, ghirlanda de piureu de cartofi si legume de sezon
Sau
Pentru vegetarieni
Orez alb tailandez cu curry,vinete,dovlecei
La alegere: apa minerala, sucuri de fructe, vinuri, bere Heineken
Desert
Crema caramel in combinatie cu jeleu de vanilie si cardamom
Sos de capsuni cu “hangop”-iaurt cremos specific olandez
La Final: Cafea sau ceai
“Amuse-bouche” ( sau “amuse-gueule”) este un”hors d’oeuvre” diferit de aperitive din 3 considerente: este dimensionat doar pentru una sau doua imbucaturi,nu se comanda ci se serveste ca o curtoazie a “chef”-ului bucatar si la alegerea lui si este acelasi pentru toti oaspetii.
Scopul sau este de a familiariza oaspetii cu priceperea “chef”-ului bucatar in materie de gust si decoratie si este servit gratuit.
“Amuse –gueule” nu se foloseste in restaurantele mai stilate fiind socotit un termen nepoliticos.
S-a introdus in timpul miscarii cunoscute sub numele de “Nouvelle Cuisine” si ofera un plus de arome.
“Chef”-ul Jean-Georges Vongerichten a simplificat definitia :”Amuse-bouche is cel mai bun mijloc pentru un “chef” sa-si exprime marile idei in mici imbucaturi”.