Sursa naturala de acizi grasi omega 3, 6 si 9, uleiul obtinut din seminte de in este si o sursa importanta de nutrienti. Fortifica organismul prin aportul de vitamine din grupa B, lecitina, fibre, potasiu, magneziu, zinc, fitonutrienti (acestia stabilizeaza balanta de hormoni).
Proprietatile uleiul din seminte de in
Acizii grasi omega 3, 6 si 9 din uleiul de in intervin in sinteza prostaglandinelor, rolul acestora fiind acela de a interveni in reducerea nivelului de colesterol, dar si al trigliceridelor. Ultimele sunt responsabile pentru declansarea diabetului, iar colesterolul, acel LDL, este responsabil pentru aparitia bolilor grave la inima. Astfel scade riscul de ateroscleroza si infarct miocardic.
Folosit in diverse retete de salate, sosuri si nu numai, uleiul de in vine sa intareasca aistemul imunitar, caci are actiune imunomodulatoare, intervine acolo unde organismul este slabit de boli autoimune, de exemplu, in artrita reumatoida, in diabet, in glaucom, in astm, scleroza in placi, psoriazis, lupus etc. Gratie antioxidantilor, uleiul de in intervine in actiunea radicalilor liberi si o neutralizeaza.Impiedica astfel formarea de celulele si tesuturi canceroase, ajuta organismul sa se refaca, intarind sistemul imunitar. Practic, uleiul de in actioneaza ca un agent anticancerigen.
Pe langa toate acestea, uleiul de in intervine acolo unde organismul are poate cea mai mare nevoie, in tractul digestiv, unde mancarea este supusa digestiei. Uleiul de in intervine si reface tractul digestiv.
Tot uleiul de in poate fi consumat fara probleme chiar si de aceia care au predispozitie la hemoroizi. In plus, uleiul obtinut din semintele de in ajuta in tulburari diverticulare si in litiaza biliara.
Semintele de in presarate pe deasupra, intr-o salata de cruditati, ori folosirea a catorva lingurite de in intr-o salata poate deveni un obicei culinar sanatos, intrucat uleiul de in favorizeaza arderea grasimilor, transformandu-le in energie. Astfel, uleiul de in ar trebui consumat fara probleme de catre toate persoanele care sufera de obezitate.
Uleiul de in poate deveni si un aliment-medicament si in cazurile de schizofrenie, depresie si anorexie nervoasa. Este un extraordinar “balsam” pentru piele, caci protejeaza tesutul de eczeme si arsuri. Este si un extraordinar adjuvant in cataracta. Si poate fi consumat si de catre femeile aflate in perioada premenstruala.
Cu toate ca vine sa ii furnizeze organismului acizi grasi nesaturati, uleiul de in este si foarte vulnerabil in fata radicalilor liberi. De aceea, pentru o buna absorbtie in organism, se recomanda ca pe langa uleiul de in sa se consume surse excelente de antioxidanti.
Uleiul de in se poate consuma sub forma de capsule, respectiv intre 3 si 6 capsule pe zi, ori poate fi folosit in stare proaspata (nu este indicat sa se foloseasca la prajeli), cateva lingurite pentru prepararea sosurilor pentru salate, dar si pentru alte retete culinare. O alta sursa excelenta de nutrienti o constituie semintele de in, care si ele sunt recomandate si foarte apreciate.