Zaharul si monoglutamatul de sodiu au un lucru in comun: oamenii sunt mai dispusi sa cumpere produse care le contin, in special daca sunt denumite altfel. Cei care vor sa le evite nu le observa in lista de ingrediente trecuta pe eticheta tocmai pentru ca poarta alt nume, cum ar fi suc evaporat de trestie de zahar.
Intr-o vreme, magazinele cu produse naturiste nu aveau pe rafturi alimente ce contineau zahar. In ziua de astazi insa, ele sunt un hibrid intre alimente cu adevarat sanatoase si cele de la producatorii obisnuiti. Aceste magazine incearca sa obtina profit de pe seama unei imagini sanatoase, in timp ce rafturile lor sunt pline de produse ce contin zahar rafinat, trecut sub alt nume.
Sucul evaporat de trestie de zahar este unul dintre numele ce apare in numeroase produse ce se gasesc atat in magazinele obisnuite, cat si in cele care sustin ca vand doar produse sanatoase. Se gaseste intr-o varietate de forme ce difera ca textura si aroma. Pentru ca nu a trecut prin pasul final ce inlatura ultima urma de molasa, are o culoare ceva mai inchisa decat zaharul obisnuit. Cu toate acestea, atat zaharul sucul evaporat cat si zaharul simplu sunt zaharoze si ambele contin 400 de calorii in 100 de grame.
Desi poarta alt nume, este tot zahar procesat
Atat sucul evaporat de trestie de zahar, cat si zaharul alb au fost intens procesate pentru a elimina continutul de melasa. In acest proces vitaminele, mineralele, fibrele, amino-acizii si alte elemente care fac ca melasa sa fie nutritiva se pierd, lasand doar una dintre cele mai pure substante chimice fabricate. Doar cantitati mici de vitamina A si calciu raman in sucul evaporat de trestie de zahar. In urma procesarii, sucul de trestie evaporat contine 99,5% zaharoza.
Indiferent de forma in care at fi consumat, zaharul in cantitati mari duce la aceeasi crestere a nivelului de insulina, crestere in greutate, slabirea sistemului imunitar si un risc crescut de diabet. Termenii de zahar raw sau natural sunt folosite din ce in ce mai des astazi, insa sunt doar nume inselatoare. Zaharul cu adevarat neprocesat nu este bun pentru consum si nu este vandut pentru ca are in componenta sa diverse impuritati si bacterii. Zaharul brun de calitate este facut prin reducerea procesarii ce inseamna un nivel mai ridicat de melasa pentru gust si culoare. Zaharul brun de slaba calitate este facut insa din zahar alb caruia i se adauga putin caramel pentru culoare, de aceea este important sa fim atenti la ce cumparam, pentru ca etichetele pot fi inselatoare.
De ce ne tenteaza zaharul atat de mult
Placerea pentru consumul de dulce este unul destul de bine impamantenita la oameni, inca de pe vremea cand stramosii nostri locuiau in pesteri si viata era traita mai mult la nivel fizic decat mental. Aveam nevoie de alimente bogate in nutrienti pentru a beneficia de toata energia necesara pentru a face fata provocarilor zilnice. Alimentele de atunci erau in general fructele ce contineau nutrienti benefici, enzime si alte fitochemicale care ne ajutau sa fim in forma. Pe atunci, a avea o afinitate pentru dulciuri nu era mare lucru.
In ziua de astazi insa nu rezolvam pofta de ceva dulce cu un fruct hranitor, ci de cele mai multe ori apelam la substante procesate ce au gust dulce, dar din care au fost eliminati majoritatea nutrientilor. Pofta de dulce exista cu scopul de a determina oamenii sa caute alimente cu un nivel nutritiv ridicat. Pana cand acel nivel nu este atins, pofta de dulce continua si asa intram intr-un cerc vicios in care mancam tot mai multe dulciuri sarace in nutrienti si in loc sa ne saturam, poftim la mai multe si tot asa. Pentru multi, zaharul a inlocuit aproape cu totul alimente bogate in nutrienti, ceea ce duce la obezitate si probleme de sanatate.
Foto: tajagroproducts.com