Salatele de legume sunt de 2 feluri: salate de legume fierte si salate de cruditati.
Ele se pot prepara din timp, dar se adauga sarea, otetul, zeama de lamaie sau sosul vinegreta doar in momentul servirii.
Daca salata se pune in salatiera, se aranjeaza la mijloc miezul, iar pe margine in rotund, foile verzi. Otetul se combina o parte cu 2 parti de apa sau se adauga in ulei, usturoi si sare dupa gust. Sarea se pune la salata verde inainte de servire, altfel se inmoaie.
Pentru ca legumele fierte pentru salata sa-si pastreze culoarea, in special cele verzi, trebuie sa fie fierte la foc iute, in multa apa clocotita cu sare, in vas fara capac. Datorita aburului se vor ingalbeni.
Dupa ce au fiert se scurg intr-o sita si se stropesccu apa rece pana se racesc complet.Astfel se fierb spanacul, mazarea, fasolea pastai, conopida, dovleceii.
Se mai poate adauga putin bicarbonat in apa in care fierb legumele (1/2 lingurita la 3 litri de apa) pentru o culoare cat mai naturala.