Legumele primaverii

Postat de Panacris in Legume pe 16 Mar 2011, 16:10

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

    Primavara aduce odata cu razele caldute de soare si legume pline de vitamine de care trebuie sa profitam din plin. Ridichiile, salata verde si ceapa verde sunt trei dintre acestea.

   Ridichile

     Ridichiile sunt apreciate pentru savoarea distincta pe care o aduc in meniu si pot fi consumate ca o gustare la inceputul mesei sau alaturi de alte cruditati in salate. Sunt foarte interesante din punct de vedere nutritional si au o valoare energetica modesta. Ridichiile participa in mod util la incarcarea cu minerale si vitamine a organismului, mai ales prin continutul lor in potasiu, magneziu, calciu, vitamina C. Sunt bogate in fibre vegetale si fac parte din legumele cu rol in prevenirea cancerului. Contin si provitamina A, acid folic si fier. Culoarea ridichiilor este data de antociani, pigmenti rosii sau purpurii prezenti la suprafata. Acesti pigmenti fac parte din “factorul vitaminic P” care consolideaza in organism actiunea vitaminei C si creste rezistenta micilor capilare sangvine. Glucozidele prezente in ridichi sunt responsabile de savoarea lor usor picanta foarte caracteristica. Aceste substante stimuleaza secretiile digestive si apetitul, dar sunt mai mult sau mai putin tolerate, in functie de persoana. Pentru a ameliora toleranta trebuie sa alegeti ridichile mici si tinere, sa le consumati proaspete si sa le mestecati bine.

     Sugestie de utilizare

     Salata japoneza: taiati rondele fine de ridichi, amestecati-le cu peste crud, marinat, taiat in lamele fine (sardine, ton) si adaugati hrean si sos de soia.

Salata verde

     Salata verde poate fi consumata cruda sau in salate si constituie un aliment sanatos, fiind apreciata si introdusa in regimurile de slabire pentru aportul sau energetic scazut (13 calorii la 100 grame) si pentru faptul ca are proprietatea de a conferi senzatia de satietate. Contine, de asemenea, o mare densitate de minerale si vitamine. Poate fi consumata si in combinatie cu alte legume, dar si cu alte alimente. Pe de alta parte, i se atribuie si o anumita influenta sedativa si hipnotica asupra organismului uman.A mai fost numita si “planta eunucilor”, din cauza actiunii sedative pe care o exercita asupra aparatului genital, proprietate care i-a fost recunoscuta de-a lungul secolelor si care a facut din ea un simbol al castitatii. Dupa Sfanta Scriptura, salata verde figura printre plantele pe care Moise le-a prescris israelitilor pentru a inconjura mielul pascal ca sa comemoreze amaraciunea exilului.

Ceapa verde

     Ceapa verde a fost considerata o leguma condiment, dar si un bun medicament. Astazi i se recunosc proprietati diuretice, hipoglicemiante (de scadere a glicemiei) si antibacteriene. S-a demonstrat si actiunea sa antiaterosclerotica, astfel: consumul cotidian a 200 grame ceapa permite diminuarea agregarii plachetelor sangvine - ceea ce duce la scaderea riscului de tromboza si obstructie a vaselor.Chiar si consumul moderat de ceapa permite un aport nutritional notabil in vitamina C (7 mg la 100 grame in ceapa verde si 20 pana la 30 mg la suta de grame in ceapa alba), de vitamina K (170 mg la 100 g), seleniu (0,001 pana la 0,01 mg/100 g) si numeroase alte oligoelemente.Se crede ca originea sa este in Asia Centrala, iar in China antica era un simbol al inteligentei.

 

  

Comentarii (3)

17.03.2011, 11:04

Lau

Lau
23.03.2011, 14:02

25.03.2011, 13:51

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia