Fructe si legume, izvor nesecat de sanatate
Pe langa fibre, nutrienti importanti in reglarea senzatiei de foame, in usurarea digestiei si prevenirea problemelor acesteia, vitamine,minerale-implicate in diverse procese din organism, fructele si legumele mai prezinta un alt compus-cheie: apa.
Pentru a hidrata organismul, fructele si legumele trebuie sa fie proaspete, sa fie gatite cat mai putin, si pentru pastrarea nutrientilor, dar si a apei. Se stie ca un aliment gatit prin prajire devine crocant, tocmai pentru ca pierde din apa, din nutrienti, ca un efect al temperaturii mari la care a fost supus.
Alegeti sa serviti fructele si legumele proaspete, sub forma de salate ori in diverse combinatii. Acest lucru starneste apetitul prin multitudinea de culori, a aromelor. Raman mai intai de toate alimente de baza intr-o dieta.
Supe, sucuri, ciorbe, shake-uri
Ca vorbim de supe light de ciorbe cu legume si carne, aceste mancaruri sunt nu numai satioase, dar si hidratante. Cantitatea mare de apa ajuta intr-adevar la prevenirea deshidratarii, apoi ar mai fi si legumele, care isi aduc si ele aportul.
Pentru ca vorbim de o cantitate mare de apa, aceasta umple practic stomacul, mai ales daca vorbim de aperitiv. Astfel, este grabita senzatia de satietate. Creierul inregistreaza practic mult mai usor senzatia de prea plin.
Pornind de la aceasta idee, supele light, fara prea multa grasime, pot fi incluse cu brio in dietele de slabire. Insa, mai intai de toate, supele si ciorbele raman mancaruri delicioase, remineralizante si hidratante.
Sucurile proaspete sunt o alta sursa de hidratare a organismului. Daca sunt preparate numai din fructe proaspete, ori in combinatie de fructe si legume, aveti numai de castigat.
Puteti incerca combinatia de lapte degresat cu fructe. Este delicioasa. O astfel de bautura proteica previne senzatia de satietate, asigura o parte din necesarul de nutrienti, mai ales de calciu, dar si stabilizeaza balanta de fluide din organism. In plus, bauturile proteice pot fi regasite cu succes in dietele de ingrasare, asta pentru ca laptele este o sursa importanta de proteine, “combustibil” pentru organism.
Ceaiurile, “pastila” de vitamine
Cu totii consuma ceaiuri, dar nu stim ca acestea sunt o sursa de restabilire a fluidelor din organism. Gratie aportului de apa, cca o ceasca sau o cana-atat cat inseamna o portie, ceaiul vine sa asigure pe langa nutrientii regasiti in plante ori fructele din care este facut si o cantitate de apa, deloc de neglijat. Ganditi-va cat de bine-venita este o cana cu ceai in miez de iarna. Instaleaza o senzatie placuta de cald, gratie caldurii, o senzatie de boom de energie, tocmai datorita vitaminelor si mineralelor, dar si apei. In plus, ceaiul este un aliment anti-raceala si gripa.
Si nu uitati! Daca va simti extenuati, s-ar putea sa fiti deshidratati.
sursa foto: http://www.sxc.hu/