Portocalele, aduse in Europa in secolul 15
Portocalele sunt orginare din partea de sud a Asiei. Varietatile de portocale sunt multe si tot atatea tentatii. Portocale de Valencia, de Persia,Jaffa, rosii ca sangele sau portocalele Navel. Si pe langa nuanta carnoasei cojite ori a miezului zemos, portocalele se impart, in ceea ce priveste gustul, in doua mari categorii: portocale dulci si portocale acrisoare. Bineinteles, multi dintre noi alegem portocalele dulci.
Portocalele au fost prima data cultivate prin secolul al noualea, in Europa de Est, urmand ca mai apoi, mult mai tarziu, abia prin secolul al cinsprezecelea, acestea sa fie introduse in Europa de catre portughezi, italieni si mauri.
Portocalele protejeaza organismul de cancer
Multele studii intreprinse pe portocale au scos la iveala faptul ca acestea contin fitochimicale (flavonoizi citrici, polifenoli, antociani si acizi hidroxocianini. Toate aceste substante sunt ca o mana cereasca pentru organismul uman. Fructul are in sine si o alta substanta, herperidin, capabila sa reduca simptomele de hipertensiune si odata cu acestea, si sa scada riscul bolilor grave de inima.
Adesea pe buzele tuturor, continutul ridicat de vitamina C este realmente un alt aspect care le recomanda pe aceste fructe. Vitamina C sau unul dintre cei mai puternici antioxidanti, intareste sistemul imunitar, inhiba actiunea radicalilor liberi si scade astfel riscul de a dezvolta cancer. Iar beneficiile vitaminei C nu se reduc aici, detine si proprietati anti-inflamatorii, de fapt, vitamina C poate reduce simptomele de osteoartrita, artrita reumatoida si de astm, afectiuni grave.
Dar vitamina C nu se mobilizeaza sa inibe riscul doar pentru aceste afectiuni. De fapt, vitamina C reuseste sa obtina o adevarata performanta pentru organismul uman. Inhiba riscul bolilor de inima. Un risc care pandeste la orice pas, daca ne gandim la pericolele din hrana. Astfel, vitamina C reuseste practic sa scada dramatic riscul de atac de cord si de infarct. Cu alte cuvinte, portocalele cresc speranta de viata.
Cate portocale sa consumam? Oare de la ce numar rezultatele se vad? Acestea ar fi intrebari care s-ar auzi pe buzele multora dintre noi. In genere, o singura portocala aduce echilibru in organism, caci o portocala pe zi contine suficienta vitamina C cat pentru o zi. Mai mult de atat, in aceasta se regasesc peste 60 de flavonoizi si 170 de fitonutrienti diferiti, acestia detin proprietati de a inhiba riscul formarii cheagurilor sange, practic fluidizeaza sangele, il subtiaza si scad riscul de a dezvolta tumori, dar si de a ameliora simptomele inflamatorii. Cercetatorii au dus studiile mai departe si au observat ca portocalele mai contin o alta substanta miraculoasa: acidul galic, care are proprietati anti-alergice, anti-histamine, anti-inflamatoare, anti-cancerigene si posibile efecte benefice pentru creier.
Portocalele mai contin o substanta numita limonoid, o substanta capabila sa tina cancerul la distanta, la fel ca un scut, respingand astfel cancerul de piele, gura, plamani, san, colon si stomac. Iar rezultatul unui test demarat pe 16 voluntari a demonstrat ca limonoidul din portocale este o substanta activa in lupta cu cancerul, o substanta care nu da gres.
sursa foto: http://www.sxc.hu/