Pepenele galben in lupta cu tiroida

Postat de Bya Ralu in Fructe pe 29 Apr 2012, 16:33

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza
Pepenele galben in lupta cu tiroida

Ajuta tiroida, dar si alte glande
Potrivit unor studii ale cercetatorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. Mai exact, aceste substante influenteaza direct iodarea tirozinei, procesul care ajuta la fabricarea hormonilor tiroidei in tesutul glandei.

In cazul in care exista un deficit de secretie tiroidiana, adica hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le obliga sa fabrice hormoni. In cazul in care secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense, adica hipertiroidie, aceleasi principii blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.

Prin efectul asupra tiroidei este asigurata si buna functionare a altor glande, influentate de hormonii tiroidieni, cum ar fi glandele sexuale, hipofiza si hipotalamusul endocrin. De asemenea, studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an cel putin 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana, si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei.


Pepenele galben intre dieta si tratament
La persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 34 de ani se recomanda sa se consume in medie 600 g de pepene galben pe zi, pentru o sanatate interioara perfecta. La persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani se recomanda 750 g de pulpa de pepene galben, iar la cele intre 50 si 65 de ani se recomanda, in medie, 400 g de pulpa de pepene galben.

Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa incepe procesul de reglarea al tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Mai mult, pepenele galben nu ajuta doar la reglarea tiroidei, ci este recomandat si la diete, deoarece este bogat in apa, vitamine, si minerale.

un „dulce" cu putine calorii

Se poate spune ca pepenele galben ii „pacaleste" pe unii consumatori, care nu indraznesc sa-l consume, tocmai din cauza gustului sau foarte dulce. E adevarat, el contine zaharuri in proportie de 10-12%, insa faptul ca este, cum s-ar spune, plin de apa (90-91%), face sa fie totusi putin caloric: 100 de grame de melon ne furnizeaza sub 40 de calorii. Asadar, nici o teama pentru masa noastra corporala. Dimpotriva, de la el primim in cantitate considerabila mineralul care astazi lipseste cel mai mult - potasiul (300 miligrame la 100 grame de aliment). Intr-o linie relativ apropiata, un studiu recent arata ca persoanele mari consumatoare de melon (si de cereale la micul-dejun) beau cel mai putin alcool, lucru valabil mai ales la barbati. In plus, femeile au si o slabiciune accentuata fata de inghetate. De altfel, la ambele sexe, cu cât consumul de alcool e mai ridicat, cu atât subiectii manânca mai multe oua si carne; studiu important in epidemiologie, care asimileaza consumul ridicat de fructe cu cel scazut de alcool.


Continutul bogat in vitamine, mai ales cele din complexul B, precum si cel in minerale, care au fost completate de unele noi principii active, benefice sanatatii, au atras atentia biochimistilor asupra acestui fruct. Astfel, in urma cercetatorilor o parte din substantele nou descoperite s-a dovedit ca au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna.
Protectia vezicii biliare


Fructul in discutie, ca si dovlecelul sau bostanul, stimuleaza functionarea vezicii biliare. S-a constatat ca persoanele consumatoare in mod regulat de melon prezinta cu 70% mai putine riscuri de a face cancer la bila - o forma rara de cancer, deseori incheiata cu decesul bolnavului si favorizata de consumul masiv de carne de vita si de oaie, potrivit cercetatorilor. Si nu e tot. Un important numar de maladii oculare pot fi prevenite gratie vitaminei A si carotenoidelor. Melonul, foarte bogat in precursori ai vitaminei A, permite acoperirea a peste jumatate din necesarul organismului in beta-caroten, cu numai o portie medie. Conform unor studii de specialitate, consumul de melon reduce la jumatate riscul de a suferi, la un moment dat, de cataracta.

Mai putine riscuri pe canicula
Poate parea usor ciudat, insa in perioadele de activitate solara foarte intensa, cum ne-a oferit din plin aceasta vara, un ajutor important poate veni si din partea pepenelui galben. Anumite varietati au un continut important de SOD, o enzima care protejeaza organismele vii impotriva toxicitatii radicalilor liberi din oxigen. Cercetatorii au testat efectele unui supliment alimentar de SOD extrasa din melon, in cazul insolatiilor, in final rezultând o intârziere foarte importanta a aparitiei simptomelor specifice impactului razelor ultraviolete asupra organismului uman. Din acelasi fruct a fost realizata si o pudra care nu-si pierde proprietatile si nu actioneaza nociv la nivel gastric, utilizata si in preparatele destinate pielii, in tratamente contra unor boli de piele, cum este vitiligo. Desi inca nu se poate afirma cu certitudine, enzima SOD obtinuta din pepenele galben ar putea avea importante efecte pozitive, nu numai folosita curativ, ci si preventiv.


DIN COMPOZITIA PEPENELUI GALBEN (cantitati existente in 100 grame de fruct): · energie (kcal) - 28 · apa (g) - 91,8 · glucide (g) - 6,6 · lipide (g) - 0,1 · proteine (g) - 1,1 · fibre (g) - 0,9 · calciu (mg) - 11 · magneziu (mg) - 11 · fier (mg) - 0,3 · vitamina C (mg) - 21,8 · vitamina E (mg) - 0,1 · vitamina B3 (mg) - 0,2 · vitamina B5 (mg) - 0,1 · vitamina B6 (mg) - 0,2 · vitamina B9 (mg) - 8.

http:  www.eva.ro dietafitness nutritie pepenele-galben-in-lupta-cu-tiroida-articol-21105.html

Comentarii (11)

30.04.2012, 19:37

eu il prefer pe asta

13.08.2012, 16:57

daca il mananc cu frisca ma mentin tot subtirica???? am glumit

13.08.2012, 17:34

)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supă cremă de ciuperci - Deliciul fin și sănătos

ieri la 10:17

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi

ieri la 09:47

Rețeta simplă de aluat pentru plăcintă – Fraged și pufos de fiecare dată

pe 21.01 la 09:29

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

pe 20.01 la 17:57

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]