Pepenele verde este unul din puţinele alimente cu un conţinut ridicat de licopen - pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant. Cu un aport caloric scăzut, pepenele verde nu conţine grăsimi şi este o sursă ideală de vitamine: A, B6, C, tianina şi potasiu. Pentru a beneficia din plin de aceste proprietăţi, este bine să alegeţi pepenele copt, roşeaţa fiind un indicator al dulceţii.
Coaja – bogată în siliciu şi clorofilă
Coaja nu ar trebui aruncată, deoarece ea este bogată în siliciu şi clorofilă. Siliciul îmbunătăţeşte activitatea pancreasului, fiind esenţial în stabilizarea calciului în organism şi în fortificarea sistemului osos. Clorofila, substanţă care dă plantelor culoarea verde, are proprietăţi antibactericide, antifungicide şi detoxifiante. Lubeniţa reprezintă o sursă naturală a celor mai importanţi antioxidanţi, precum vitaminele C şi A. De asemenea, acest fruct este bogat în betacaroten, toţi aceşti antioxidanţi având efecte minunate în reducerea riscului apariţiei cancerului de colon, astmului, afecţiunilor cardiace, osteoporozei, artritei reumatice sau a cancerului de prostată.
Dieta cu pepene verde
Pepenele verde ajută la păstrarea unei vederi bune, mult mai uşor decât dacă ai mânca doar morcovi. Atât pepenele verde, cât şi cel galben conţin acid folic, unul din elementele esenţiale pentru dieta femeilor însărcinate. Acidul folic are ca rol principal hrănirea celulelor cu oxigen şi stimularea creşterii, precum şi un important aport la crearea globulelor albe şi roşii.
Una din soluţiile cele mai la îndemână în căutarea siluetei ideale, este dieta cu pepene verde. Este delicios, permis şi nu îngraşă. În timpul acestei diete slăbeşti văzând cu ochii, în timp ce mănânci pe săturate din unul din cele mai populare fructe ale verii.
Pepenele verde are o mulţime de calităţi terapeutice
Lubeniţa este un diuretic natural, iar consumul în cantităţi rezonabile va duce la scăderea în greutate, dar şi la o dezintoxicare, benefică organismului. Astfel, că la sfârşitul unei cure de pepene vom fi mai frumoşi, dar şi mai sănătoşi. Miezul pepenelui verde sau galben este un sănătos cocktail de apă (aproape 95%) şi zaharuri naturale, toate condimentate cu enzime, acizi organici conţinuţi mai ales în apropierea cojii, de unde şi gustul acru, nu foarte agreabil, şi licopina. Pepenele verde are o mulţime de calităţi terapeutice. Conţinutul mare de apă este recomandat ca diuretic pentru tratamentul rinichilor şi aparatului urinar; enzimele şi acizii organici au efecte de dezintoxicare puternică, ceea ce recomandă pepenele roşu pentru cei cu o alimentaţie încărcată de toxine; licopina, substanţă cu efect antioxidant şi reglator imunitar, recomandă pepenele roşu în mod special persoanelor cu un grad mai ridicat de uzură a organismului - bătrânilor.
Un minunat mijloc de spălare a rinichilor
Efectele benefice ale dietei cu pepene verde asupra siluetei se datorează faptului că pepenele este uşor de digerat, datorită proporţiei mari de apă; valoarea nutritivă a pepenelui roşu este aproape nulă, dată fiind cantitatea mică de glucoză pe care o conţine, faţă de volumul lui, aşa încât nu ţine de foame; cantitatea de apă consumată şi trecută prin rinichi în combinaţie cu glucoza face din consumarea pepenelui roşu un minunat mijloc de spălare a rinichilor. Concluzia este că o cură de minimum zece zile lunar cu pepene verde are efect de dezintoxicare, de reglare hormonală şi imunitară a organismului uman.
Cura cu lubeniţă - recomandată în tratarea anumitor afecţiuni
Curele de tratament cu pepene verde au efecte benefice în tratamentul următoarelor afecţiuni: acnee, datorită efectelor de dezintoxicare globală şi de reglare hormonală; nefrită şi pielonefrită, datorită efectului de diureză; calculii renali -pentru reumatism datorită efectului purificator; calculii biliari - în acest caz se folosesc, de fapt, seminţele de pepene verde râşnite şi amestecate cu ulei de măsline.
Restricţii în cura de tratament cu pepene verde
Contraindicat persoanelor cu insuficienţă renală, datorită excesului de lichid din organism;
Contraindicat la persoanele cu digestie dificilă;
Contraindicata asocierea la aceeaşi masă de pepene verde cu prăjeli, fripturi, conserve - pentru că se poate produce indigestie;
Contraindicat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, deoarece abuzul de lichide poate provoca scăderea tensiunii, primejduind starea bolnavului.