Desi obiceiul este mai larg raspandit in Marea Britanie sau in SUA, si in Romania au inceput sa apara pasionatii de ceai amestecat cu lapte. Iubitorii ceaiului care sunt interesati de calitatile nutritive ale acestei bauturi, si care poate uneori prefera o lingurita de lapte peste licoare, au dorit mereu sa stie daca nu cumva laptele de vaca poate denatura calitatile unui ceai de calitate.
Specialistii afirma destul de clar: fiindca inca nu exista suficiente date si cercetari legate de acest lucru, atunci e indicat ca cei care au aceste temeri sa nu mai consume lapte in ceai, mai ales daca laptele are peste 2% grasime animala.
Specialistii germani au constatat, studiind efectele laptelui de vaca asupra ceaiului verde (unul din cele mai sanatoase si pline de fitonutrienti utili pentru sanatatea umana), ca acesta poate bloca o parte din efectele pozitive aduse ce ceaiul verde. Pe de alta parte insa, in Marea Britanie s-a constatat ca laptele de vaca nu are aproape nici un efect asupra calitatilor ceaiului negru.
Mai mult, inca nu exista studii clare legate de efectele altor tipuri de lapte asupra ceaiului, cum ar fi laptele de soia, de migdale, de alune sau de orez. Si fiindca, deocamdata, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a realizat inca un studiu generalist, se recomanda ca persoanele care au astfel de temeri legate de efectele nutritive ale ceaiului pur sa nu foloseasca lapte. Ceilalti insa, iubitori pur si simplu de ceai cu lapte, pot sta linistiti: nu exista studii atat de negative legate de acest obicei.
Articol in parteneriat cu euforia.tv