Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stim despre niste mituri alimentare vehiculate din vremuri mai vechi:
Mitul 1: Ouale nu sunt benefice pentru inima
Ouale contin o cantitate destul de mare de colesterol in galbenus, insa asta nu inseamna neaprat ca ele ar trebui evitate cu orice pret pentru a ne proteja inima.
Specialistii au concluzionat ca persoanele sanatoase pot consuma fara nici o grija cate un ou zilnic, fara nicu un soi de risc. Raportandu-ne la cantitatea de grasimi si colesterol pe care o consumam zilnic, cea provenita de la un ou poate fi neglijabila. Este important de stiut si faptul ca atunci cand cantitatea de colesterol pe care o consumam depaseste nevoile organismului, acesta, pentru a compensa, pur si simplu nu mai produce el insusi colesterol. Astfel, grasimile trans si cele saturate sunt mai periculoase. Un ou contine 2 grame de grasimi saturate (10% din cele permise pe zi) si 0 grasimi trans.
Mitul 2: Carbohidratii ingrasa
Intr-adevar ceea ce ne ingrasa sunt carbohidratii rafinati cum ar fi painea alba, gogosile sau pastele. Insa, nu ar trebui sa eliminam din alimentatie carbohidratii sanatosi precum sunt cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele fiindca astfel ne privam corpul de nutrienti, fibre si surse reale de energie.
Mitul nr. 3: Mancatul noaptea ne ingrasa
Cei mai multi credeam ca o mancare consumata noaptea ne ingrasa spre deosebire de aceeasi mancare consumata ziua, cand caloriile consumate nu sunt atat de nocive. Specialistii au concluzionat, insa, ca oricand ar fi consumate, caloriile sunt tot calorii, ceea ce conteaza fiind doar cantitatea lor si, evident, miscarea pe care o facem pentru a preveni ingrasarea.
Printre pizzerii Oradea se numara cateva localuri extrem de iubite de cei din oras care prepara nenumarate feluri de mancare atat delicioase, cat si foarte sanatoase.