Se pregătesc dinainte ingredientele: biscuiții se fărâmițează, ciocolata se rupe în bucăți mai mici, pentru a se topi mai ușor în timpul preparării desertului, iar alunele se mărunțesc.
Stafidele se opăresc rapid (4-5 secunde) și se scurg de apă. Se adaugă...
Se curăță morcovii, țelina și cartofii, se spală bine, se taie și se pun la fiert, cu 4 litri de apă.
Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine...
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și după ce se mixează cu un praf de sare până ce iau volum, se adaugă puțin câte puțin zahărul tos și cel vanilinat, fără a opri mixarea.
Când albușurile au crescut aproapa de consistența unei bezele, se...
Cartofii se spală și se fierb pe jumătate ”în coajă”, ca să rămână puțin mai fermi, pentru răzuire.
Între timp se dă telemeaua pe răzătoarea mare, se spală și se taie codițele de ceapă și se răzuiește fin cașcavalul.
Cartofii aproape fierți...
Dacă folosiți aluat foietaj din comerț, trebuie să-l scoateți din congelator și să-l lăsați să se decongeleze natural.
Se întind, pe rând, foile de aluat pe planșetă și se taie fâșii/bastonașe, cu lățimea de 1,5 cm. Se pun bastonașele, spațiate, în...
Mai întâi se caramelizează zahărul. Se toarnă zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic. Se lasă apoi siropul caramel la foc mic, să fiarbă și să scadă, până ce devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc...
Făina cernută se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făina care se află de jur împrejurul adânciturii, ca să nu intre în contact...
Se prepară sosul basquaise, după rețeta:
https://www.bucataras.ro/retete/sos-basquaise-94055.html
Când sosul este gata, se toarnă într-un vas termorezistent (sau de ceramică) după care se dă la cuptor, pentru 10-15 minute, ca să mai scadă puțin.
Între...
Feliile de jambon se taie fin.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește acoperit, la foc mic, cu jambonul feliat fin, în uleiul de măsline.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu...
Mazărea se scoate din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă...
Vinetele se spală bine, se șterg cu un prosop de hârtie absorbantă și se taie sub formă de rondele groase de 1 cm. Capetele vinetelor se îndepărtează și se aruncă.
Se presară cu sare rondelele de vinete, pe ambele fețe și se pun într-un bol, până ce lasă...
Mai întâi se fac blaturile, chiar cu o zi înainte, dacă este posibil.
Pentru blatul cu cacao se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile spumă, gălbenușurile (unul câte unul), făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cele două...
Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald.
Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul.
Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se...
Pieptul de pui se fasonează, se spală și se pune la fiert, la foc mediu, în 1,5-2 litri de apă rece.
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”, se strecoară de apa în care au fiert și apoi se lasă la răcorit.
Se face o maioneză bine legată dintr-un...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) și cartofii, se spală, se porționează și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se adaugă apă caldă, în cazul în care scade prea mult la fiert.
Se...
Făina cernută se pune în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu...
Carnea se spală, se scurge bine de apă, se fasonează, se taie bucățele și se toacă mărunt.
Se curăță ceapa, se spală și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie, după care se lasă puțin să se răcorească.
Usturoiul se...
Se face un aluat din: făină albă, drojdie, zahăr, sare extrafină, apă caldă și ulei de măsline, adăugat la sfârșitul frământării, pentru definitivare. După adăugarea uleiului, când aluatul este elastic și nelipicios, se acoperă cu un șervet curat și se lasă...
Mai întâi se face o maioneză bine legată din 1-2 gălbenușuri fierte tari și un gălbenuș crud, la care se adaugă o linguriță de muștar clasic și 40-50 ml de ulei de floarea soarelui.
Apoi se pregătesc celelalte ingrediente: cartofii se spală, se fierb, se decojesc și...
Buchețelele de broccoli se spală sub jet și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.
Se răzuiește fin cașcavalul, iar telemeaua se răzuiește pe răzătoarea mare.
Se sparg ouăle și se mixează cu foarte puțină sare (pentru că telemeaua este suficient de...
Cartofii se spală, se fierb ”în coajă” pe jumătate și apoi se lasă să se răcorească.
Pentru chiftele, se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Usturoiul...
Cum se prepara reteta Paste cu spanac si sos de smantana si cascaval
Mai întâi se răzuiește fin cașcavalul și se pun pastele la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Separat se alege spanacul, se spală în câteva ape și...
Legumele se curăță, se spală și se taie, în bucăți mai mari.
Se pun legumele tăiate într-un bol, se condimentează și se stropesc cu uleiul de măsline.
Se lasă legumele condimentate 10 minute, ca să se pătrundă, după care se pun în pungă.
Se sigilează...
Mai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră.
Se topește zahărul, la foc mic, până ce devine arămiu și se adaugă și plicul de zahăr caramel (cine...
Cum se prepara Reteta simpla si gustoasa de Omleta cu spanac si mozzarella, perfecta pentru un mic dejun copios:
Spanacul se spală bine, sub jet de apă și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Se toarnă uleiul în tigaie și apoi se adaugă untul feliat....
Pentru aluat, se cerne făina în vasul pentru frământat și se face în mijloc o adâncitură în care se adaugă drojdia proaspătă fărâmițată și zahărul. Sarea se presară pe făina din jurul adânciturii.
Se adaugă puțină apă caldă, în...
Se curăță rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, la foc mediu, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Se spală roșiile, se crestează ușor la suprafață și se opăresc timp de 2-3 minute,...
Pieptul de pui se spală și se fasonează.
Se condimentează pieptul de pui, pe ambele fețe, cu: sare, piper și condimente pentru pui și se lasă 4-5 minute astfel, ca să se pătrundă.
Se adaugă uleiul de măsline în muștar și se omogenizează, după care se ung cu...
Albușurile se mixează cu sarea și când încep să ia volum, se adaugă zeama de lămâie și apoi zahărul pudră, treptat, câte o lingură.
Se mixează întruna, până ce compoziția se leagă tare, este lucioasă și nu se mai simte zahărul. Atunci...
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune: drojdia mărunțită, zahărul tos și oul.
Se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă...
Desert prajitura in foi de napolitana
Se pregătesc dinainte ingredientele: biscuiții se fărâmițează, ciocolata se rupe în bucăți mai mici, pentru a se topi mai ușor în timpul preparării desertului, iar alunele se mărunțesc. Stafidele se opăresc rapid (4-5 secunde) și se scurg de apă. Se adaugă...
Supa crema de morcovi si telina, cu crutoane si afumatura
Se curăță morcovii, țelina și cartofii, se spală bine, se taie și se pun la fiert, cu 4 litri de apă. Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine...
Desert pandispan cu afine si mure
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și după ce se mixează cu un praf de sare până ce iau volum, se adaugă puțin câte puțin zahărul tos și cel vanilinat, fără a opri mixarea. Când albușurile au crescut aproapa de consistența unei bezele, se...
Ochiuri la cuptor, in cuiburi de cartofi si branzeturi
Cartofii se spală și se fierb pe jumătate ”în coajă”, ca să rămână puțin mai fermi, pentru răzuire. Între timp se dă telemeaua pe răzătoarea mare, se spală și se taie codițele de ceapă și se răzuiește fin cașcavalul. Cartofii aproape fierți...
Desert rulada Napoleon
Dacă folosiți aluat foietaj din comerț, trebuie să-l scoateți din congelator și să-l lăsați să se decongeleze natural. Se întind, pe rând, foile de aluat pe planșetă și se taie fâșii/bastonașe, cu lățimea de 1,5 cm. Se pun bastonașele, spațiate, în...
Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri
Mai întâi se caramelizează zahărul. Se toarnă zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic. Se lasă apoi siropul caramel la foc mic, să fiarbă și să scadă, până ce devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc...
Paine impletita in trei corzi
Făina cernută se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făina care se află de jur împrejurul adânciturii, ca să nu intre în contact...
Oua in sos basquaise
Se prepară sosul basquaise, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-basquaise-94055.html Când sosul este gata, se toarnă într-un vas termorezistent (sau de ceramică) după care se dă la cuptor, pentru 10-15 minute, ca să mai scadă puțin. Între...
Sos basquaise
Feliile de jambon se taie fin. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește acoperit, la foc mic, cu jambonul feliat fin, în uleiul de măsline. Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu...
Ciorba de mazare, cu carnati afumati si moare de varza
Mazărea se scoate din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă...
Vinete aperitiv
Vinetele se spală bine, se șterg cu un prosop de hârtie absorbantă și se taie sub formă de rondele groase de 1 cm. Capetele vinetelor se îndepărtează și se aruncă. Se presară cu sare rondelele de vinete, pe ambele fețe și se pun într-un bol, până ce lasă...
Desert tort cu crema de mascarpone cu frisca si afine
Mai întâi se fac blaturile, chiar cu o zi înainte, dacă este posibil. Pentru blatul cu cacao se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile spumă, gălbenușurile (unul câte unul), făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cele două...
Desert cozonac spirala, cu mac
Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald. Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul. Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se...
Aperitiv rece din piept de pui, maioneza si cartofi
Pieptul de pui se fasonează, se spală și se pune la fiert, la foc mediu, în 1,5-2 litri de apă rece. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”, se strecoară de apa în care au fiert și apoi se lasă la răcorit. Se face o maioneză bine legată dintr-un...
Ciorba cu broccoli si smantana
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) și cartofii, se spală, se porționează și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se adaugă apă caldă, în cazul în care scade prea mult la fiert. Se...
Chifle impletite
Făina cernută se pune în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu...
Chiftele din carne de porc, la cuptor
Carnea se spală, se scurge bine de apă, se fasonează, se taie bucățele și se toacă mărunt. Se curăță ceapa, se spală și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie, după care se lasă puțin să se răcorească. Usturoiul se...
Pizza milaneza
Se face un aluat din: făină albă, drojdie, zahăr, sare extrafină, apă caldă și ulei de măsline, adăugat la sfârșitul frământării, pentru definitivare. După adăugarea uleiului, când aluatul este elastic și nelipicios, se acoperă cu un șervet curat și se lasă...
Salata Mimoza, cu sunca si mozzarella
Mai întâi se face o maioneză bine legată din 1-2 gălbenușuri fierte tari și un gălbenuș crud, la care se adaugă o linguriță de muștar clasic și 40-50 ml de ulei de floarea soarelui. Apoi se pregătesc celelalte ingrediente: cartofii se spală, se fierb, se decojesc și...
Omleta cu broccoli si telemea, la cuptor
Buchețelele de broccoli se spală sub jet și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă. Se răzuiește fin cașcavalul, iar telemeaua se răzuiește pe răzătoarea mare. Se sparg ouăle și se mixează cu foarte puțină sare (pentru că telemeaua este suficient de...
Chiftele din carne de porc, in fagure de cartofi
Cartofii se spală, se fierb ”în coajă” pe jumătate și apoi se lasă să se răcorească. Pentru chiftele, se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă. Usturoiul...
Paste cu spanac si sos de smantana si cascaval
Cum se prepara reteta Paste cu spanac si sos de smantana si cascaval Mai întâi se răzuiește fin cașcavalul și se pun pastele la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Separat se alege spanacul, se spală în câteva ape și...
Garnitura de legume la punga, cu sos de usturoi
Legumele se curăță, se spală și se taie, în bucăți mai mari. Se pun legumele tăiate într-un bol, se condimentează și se stropesc cu uleiul de măsline. Se lasă legumele condimentate 10 minute, ca să se pătrundă, după care se pun în pungă. Se sigilează...
Desert Preanici sau turtite dulci basarabene
Mai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră. Se topește zahărul, la foc mic, până ce devine arămiu și se adaugă și plicul de zahăr caramel (cine...
Reteta simpla si gustoasa de Omleta cu spanac si mozzarella, perfecta pentru un mic dejun copios
Cum se prepara Reteta simpla si gustoasa de Omleta cu spanac si mozzarella, perfecta pentru un mic dejun copios: Spanacul se spală bine, sub jet de apă și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Se toarnă uleiul în tigaie și apoi se adaugă untul feliat....
Pizza Feliciana
Pentru aluat, se cerne făina în vasul pentru frământat și se face în mijloc o adâncitură în care se adaugă drojdia proaspătă fărâmițată și zahărul. Sarea se presară pe făina din jurul adânciturii. Se adaugă puțină apă caldă, în...
Supa crema de rosii, cu parmezan si crutoane
Se curăță rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, la foc mediu, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se spală roșiile, se crestează ușor la suprafață și se opăresc timp de 2-3 minute,...
Piept de pui cu mustar si portocale, la punga
Pieptul de pui se spală și se fasonează. Se condimentează pieptul de pui, pe ambele fețe, cu: sare, piper și condimente pentru pui și se lasă 4-5 minute astfel, ca să se pătrundă. Se adaugă uleiul de măsline în muștar și se omogenizează, după care se ung cu...
Desert bezele Panda
Albușurile se mixează cu sarea și când încep să ia volum, se adaugă zeama de lămâie și apoi zahărul pudră, treptat, câte o lingură. Se mixează întruna, până ce compoziția se leagă tare, este lucioasă și nu se mai simte zahărul. Atunci...
Aperitiv placinta cu branza sarata si marar
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune: drojdia mărunțită, zahărul tos și oul. Se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă...