Ne plac ciupercuțele, ne plac și omletele, așa că am decis să fac un preparat ”2 în 1”, adică un preparat care să conțină ambele ingrediente preparate, bun atât la micul dejun, cât și la prânz, pentru că este nu numai foarte gustos, dar și sățios. În plus, are un grad redus de dificultate (oricine îl poate face) și se prepară foarte repede.
Ciupercuțele se scot din conservă, se spală de câteva ori în apă rece, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine.
Când ciupercuțele s-au scurs bine (eventual se mai pot tampona cu șervețele din hârtie absorbantă) se călesc ușor (cât să se înmoaie și să se îmbibe cu unt, nu să se rumenească) și apoi se transferă separat, pe o farfurie.
Se curăță ceapa, se spală și se feliază o jumătate din ea.
Se taie cașcavalul în fâșii, sau dacă nu este feliat, se răzuiește (mare sau fin, fiecare cum poftește).
Se sparg ouăle într-un bol, se adaugă sare, piper și boia, iar apoi se mixează puțin pentru omogenizare.
Se toarnă ouăle mixate în tigaia fierbinte, cu unt și ulei, iar după 1-2 minute, se adaugă ciupercuțele înmuiate în unt, în prealabil.
Când omleta s-a mai legat puțin, se adaugă deasupra feliuțele de ceapă și la urmă, cele de cașcaval.
Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă omleta la foc mic, până ce se încheagă și ceapa s-a înmuiat puțin. Atunci se ia tigaia de pe foc, se ”alunecă” omleta pe un platou și se decorează cu frunze de pătrunjel și felii de roșii,
Se servește caldă, cu roșii, sau cu o salată de legume proaspete, eventual și cu pâine prăjită.
1
Puteți folosi ciupercuțe proaspete, dar pentru aceasta va trebui ca mai întâi să le curățați, să le spălați și să le fierbeți, sau să le înmuiați ceva mai mult timp în unt, ca în rețeta de mai sus.
2
În loc de ceapă roșie, puteți folosi două fire de ceapă verde, tăiată rondele.
3
Dacă nu vreți ca ceapa să se înmoaie, ci să rămână crocantă, chiar îmbibată în omletă, va trebui să o adăugați cu 1-2 minute înainte să fie gata preparatul și nu veți mai pune capacul pe tigaie.
4
În loc de cașcaval puteți folosi telemea, sau chiar puțină brânză de burduf, dar în acest caz aveți grijă la cantitatea de sare adăugată.
5
Preparați omleta la foc mic, spre mediu.
6
Serviți omleta caldă, cu o salată alături.