N-am mai mâncat de mult timp o salată orientală, așa că ieri m-am gândit să fac una, dar puțin diferită, grație unor ingrediente și savori mediteraneene, pe care nu le folosesc de obicei la un asemenea preparat: ulei de măsline, roșii cherry, oregano, zeamă de lămâie, frunze proaspete de busuioc. A ieșit o bunătate de salată, pentru că ingredientele de sorginte mediteraneană i-au dat o savoare aparte.
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt fierți, se scot din apa clocotită, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie cubulețe.
Ouăle se fierb tari în apă clocotită cu puțină sare. Când sunt gata, se răcoresc, se decojesc și se feliază.
Se spală roșiile cherry și se taie felii.
Se curăță cepele verzi, se spală și codițele se taie rondele.
Se spală (opăresc) măslinele, se scurg de apă și se zvântă.
Frunzele de busuioc se spală puțin sub un jet ușor de apă, după care se zvântă și se taie mărunt.
Se pune în bolul pentru servit o jumătate din cantitatea de cartofi tăiați cubulețe. Apoi se presară o jumătate din cantitatea de codițe de ceapă și se condimentează cu: sare, piper și oregano. În sfârșit se adaugă o jumătate din cantitățile pregătite de: măsline, felii de ouă și roșii.
Se toarnă deasupra, pe toată suprafața 1-2 linguri de ulei de măsline și o jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie.
Se pune al doilea strat de cubulețe de cartofi și apoi restul de ingrediente rămase.
La urmă, după ce se adaugă uleiul de măsline și zeama de lămâie, se presară frunzele de busuioc proaspăt, tăiate mărunt.
Se servește imediat, sau după ce s-a răcit puțin, fiecare cum dorește.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se strivesc la fiert.
2
Nu fierbeți ouăle mai mult decât trebuie, ca să nu se înverzească gălbenușurile.
3
Serviți imediat ca pe o salată caldă, sau după ce s-a răcit. Fiecare face după cum îi place.