Am avut nevoie de câteva gălbenușuri pentru o cremă, așa că din albușuri m-am gândit să fac niște brioșe, pentru că nu mai făcusem de mult timp așa ceva și chiar era necesar un desert în casă. Pot spune că prepararea lor nu a durat prea mult timp, nu a fost sofisticată și în plus, aceste brioșe sunt chiar economice, bune și tare drăguțe...
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 brioșe, cam câte 2/porție.
Albușurile se separă de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce iau volum. Atunci se adaugă zahărul vanilinat și zahărul tos, puțin câte puțin, mixându-se întruna.
Când compoziția a căpătat consistența unei bezele, se adaugă coaja răzuită de lămâie și apoi treptat, făina albă amestecată cu praful de copt. La urmă se încorporează și uleiul de floarea soarelui și se omogenizează compoziția.
Se toarnă compoziția în formele pentru brioșe, după care se decorează cu merișoare.
Se dă tava cu brioșe la cuptor, la foc mediu, până ce acestea cresc și se rumenesc frumos.
Atunci se scoate tava din cuptor și când se răcesc, se scot brioșele din forme.
Cine dorește, le poate pudra cu 1-2 linguri de zahăr pudră.
1
Este bine ca albușurile să fie la temperatura camerei și să nu se amestece cu gălbenușurile, ca să crească repede și frumos.
2
Adăugați treptat ingredientele uscate și mixați întruna.
3
Cine dorește, poate renunța la uleiul de floarea soarelui. El are totuși rolul de a da o textură mai plăcută brioșelor.
4
Puteți presăra merișoare și la interior, dar există riscul ca aluatul ”să se lase”, mai ales dacă bezeaua nu a fost suficient de bine legată.
5
Nu scoateți brioșele din forme, decât după ce s-au răcit. Dacă sunt puse în forme de hârtie, atunci le puteți lăsa așa, pentru o servire mai igienică.
6
Puteți folosi stafide, în loc de merișoare, dar acestea din urmă, fiind acrișoare, dau un gust foarte bun brioșelor. Cu stafide, brioșele ar fi prea dulci.
7
Cine dorește, poate presăra peste brioșele calde, 1-2 linguri de zahăr pudră.