Voiam să fac niște chifteluțe din piept de pui și pentru a menaja sănătatea soțului, le-am preparat la cuptor. Le-am servit cu pilaf de orez și astfel am avut, nu numai un dejun foarte bun și sățios, ci și sănătos. Vreau să mai precizez că eu folosesc acest diminutiv (”chifteluțe”) pentru că ele sunt într-adevăr mai micuțe.
Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de chifteluțe, cam câte 3-4/porție.
Pieptul de pui se fasonează, se spală și apoi se toacă fin.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se amestecă într-un bol: carnea tocată, ceapa călită și scursă de uleiul în care s-a topit, ouăle, sarea, piperul, bicarbonatul de sodiu, miezul de pâine sfărâmițat și făina albă.
Se omogenizează compoziția și se ia câte o lingură din care se face o biluță care se aplatizează și se depune în tava în care s-a pus în prealabil hârtie de copt.
Se procedează la fel până ce se epuizează compoziția. Apoi tava cu chifteluțe se dă la cuptor, la foc mediu, până ce se rumenesc frumos pe o parte. Atunci se întorc și pe partea cealaltă, ca să se rumenească la fel.
Se servesc fierbinți, cu garnitura preferată (eu am avut pilaf de orez) și cu o salată de sezon, sau cu murături.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ci topiți-o doar puțin, ca să aibă un gust dulce și să rămână aurie.
2
Scurgeți ceapa călită de uleiul în care s-a călit, înainte de a o adăuga alături de celelalte ingrediente.
3
Miezul de pâine mărunțit fin are rolul de a absorbi lichidul din compoziție, ca să nu folosim prea multă făină.
4
Chifteluțele trebuie rumenite ușor, nu arse.
5
Reci, chifteluțele acestea pot constitui un aperitiv special.