Intr-un bol amestecam bine drojdia cu zaharul apoi adaugam laptele, oul, esenta, sarea, 50g unt topit si faina. Framantam bine aluatul si il lasam la dospit intr-un loc cald, fara curenti de aer rece.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il punem pe masa de lucru si il intindem
intr-o...
Ciresele se spala, se rup coditele si se lasa o jumatate de ora in apa rece. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Scurgem apoi apa si alegem doar ciresele sanatoase, pe cele "nesanatoase ".....nu le punem :))
Borcanele se spala cu detergent de...
Mixam capsunile cu mierea pana se formeaza o pasta.
Adaugam inghetata adusa la temperatura camerei si amestecam bine.
Subtiem pasta cu laptele si la sfarsit incorporam frisca.
Daca milk shake-ul a iesit prea gros, mai punem putin lapte.
Un...
Spalam dovlecelul, il curatam de coaja si il taiem in felii mai groase.
Batem bine oul cu sare,vegeta,piper si marar tocat fin.
Radem branza si o amestecam cu pesmetul.
Luam fiecare felie de dovlecel si o trecem mai intai prin faina apoi prin ou apoi prin amestecul de branza...
Spalam bine capsunile,le rupem coditele,le taiem in bucati mai mici ,le asezam
intr-un vas si turnam zaharul peste ele.Dam vasul la frigider peste noapte.
A doua zi punem capsunile la fiert cu tot cu zeama pe care si-au lasat-o.
Lasam sa fiarba la foc mic...
Cartofii se curata de coaja ,se taie felii mai groase si se pun la fiert in apa cu sare. Fierbem si 4 oua timp de 6-7 minute, apoi le punem in apa rece. Le curatam de coaja , le taiem felii subtiri si le presaram cu sare si piper. Intr-o tigaie prajim pesmetul in unt ,pana se rumeneste...
Spalam ciresele ,le rupem coditele si le scoatem samburii.
Din o cana cu zahar si o cana cu apa fierbem un sirop gros in care punem ciresele. Lasam sa dea in doua trei clocote apoi oprim focul.
Lasam ciresele sa se raceasca in sirop.
Pregatim aluatul amestecand toate ingredientele....
Inainte de a pune carnea, gretarul incins se sterge cu o bucata de ceapa.Carnea nu se va mai lipi si va capata si o aroma deosebita!
Mai intai frigem carnea de porc.
In timpul frigerii dungile de slaninuta din fasiile de carne se vor topi ,pregatind gretarul numai bine pentru ficatul de...
Batem bine ouale cu zaharul, adaugam laptele, esenta, sarea,untul topit si faina. Amestecam bine. Din aluatul rezultat prajim aprox. 10 clatite. Le intoarcem cu grija ,sa nu se rupa. Vor iesi foarte fragede datorita untului din compozitie.
Le umplem cu gem de capsuni si le impachetam in...
Intr-un vas topim 50 g zahar impreuna cu doua linguri de apa,
pana obtinem caramelul.
Punem cate una sau doua lingurite de caramel in fiecare forma si il lasam sa se intareasca.
Laptele il amestecam cu 50g zahar si il punem la fiert.
Dupa ce da in clocot ,oprim focul...
Cartofii se curata de coaja ,se spala ,se taie rondele mai groase si se pun la fiert in apa cu sare. Ii vom fierbe doar pe jumatate.
Pieptul de pui se spala se dezoseaza si se taie in bucati mai mici.
Facem un sos amestecand smantana cu laptele, zeama de lamaie, sare,piper, busuioc,...
Pieptul de pui se spala se dezoseaza si se taie fasii subtiri.
Oul se bate cu faina , apoi cu condimente dupa gust: sare,piper,boia dulce,busuioc si marar uscat,vegeta.
Pesmetul il amestecam cu diverse ierburi aromate:busuioc ,menta, patrunjel, marar. Luam fiecare fasie de piept de pui , o...
Carnea se toaca. Morcovul si cartoful se rad si apoi se scurg bine de zeama. Se piseaza usturoiul si se toaca marunt verdeata. Se amesteca apoi toate ingredientele. Condimente se pun dupa gustul fiecaruia: sare, vegeta, piper, boia ,condiment de chiftele. In cazul in care compozitia a iesit...
Carnea se toaca.
Cartofii se curata de coaja,se taie felii si se pun la fiert.
Din cartofii fierti preparam un piure adaugand margarina, laptele,sare, vegeta.
Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in 3 linguri ulei si 3 linguri apa.
Atunci cand s-a inmuiat se adauga si...
Se amesteca bine toate ingredientele si se pun condimente dupa gust.
Se umplu foile de vita de vie si se formeaza sarmalute mici.
Se aseaza in oala straturi de sarmale si intre ele se presara cimbru,piper,bulion si cateva linguri cu ulei. Se umple oala cu bors cat sa se acopere...
Cartofii se taie bucati si se fierb pe jumatate.
Se pun apoi intr-un vas , deasupra se aseaza ciupercile,se condimenteaza cu delikat,sare,piper,se pun si 3-4 linguri cu ulei si se dau la cuptor 20 minute.
Intre timp se calesc legumele 15 minute (conform instructiunilor de pe punga).
Eu...
Ciupercile le spalam si le tocam cuburi mici, apoi le punem la inabusit impreuna cu uleiul si ceapa verde tocata marunt, pana se inmoaie si scade toata apa lasata.
Le punem apoi intr-un bol si le amestecam cu usturoiul pisat,sare,piper dupa gust, oul, putin patrunjel si marar tocate...
Spalam ciupercutele si le rupem piciorusele.
Vom toca piciorusele in cuburi mici si le vom amesteca cu putin patrunjel tocat fin,
sare ,piper si cascaval ras. Cu acest amestec vom umple fiecare palariuta de ciupercuta :)
Le punem apoi intr-o tava unsa cu putin ulei si le dam la cuptor...
Se fierb ouale timp de 10 min, si se pun in apa rece, ca sa se curete usor.
Cand s-au racit le curatam si le taiem felii.
Spanacul si ceapa verde se taie fin.
Jumatate de lamaie se taie cuburi mici.
Se taie rosia felii.
Se face un dressing din ulei, sare, piper,cateva picaturi de...
Gaina curatata si spalata se pune la fiert intreaga in apa cu sare .Tot in aceeasi apa vom pune morcovul intreg si o ceapa taiata in doua.
Lasam sa fiarba pana gaina este facuta pe jumatate.
Varza se toaca marunt ,se freaca cu sare si se pune in oala cu uleiul incins in care am prajit putin...
Spalam cartofii curatati de coaja si ii taiem in bucati mai maricele sau ii lasam intregi. Ungem cu unt un vas termorezistent , asezam cartofii, turnam peste ei apa si uleiul apoi ii condimentam cu sare, piper, vegeta si busuioc.
Asezam capacul vasului si il dam la cuptor pentru 15...
Punem o oala cu 3 l de apa la fiert. Cand apa da in clocot punem morcovul,ceapa si usturoiul taiate marunt, orezul spalat si lasam sa fiarba. Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa fiarba in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste focul si se...
Intr-o oala punem apa cu un praf de sare la fiert si cand da in clocot adaugam urzicile spalate ( cu grija...) in mai multe ape.
Dupa ce s-au oparit le scurgem de apa si oprim un pahar cu zeama in care au fiert. Incepem sa le frecam cu o lingura de lemn (sau cu blenderul) adaugand faina,...
Spalam ficatul si il lasam sa se scurga bine de apa. Incingem uleiul si punem ficatul la prajit pana se rumeneste putin si pe o parte si pe alta. Oprim focul si abia apoi presaram sarea dupa gust.
Usturoiul pisat il frecam cu o lingurita de ulei si un praf de sare apoi il amestecam cu rosia...
Preparam mai intai blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga restul ingredientelor.Se framanta bine , se intinde o foaie si se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Peste aluatul din tava se pun apoi:gemul de prune,nucile, rahatul si albusurile batute spuma...
Ouale se bat cu sare si piper si cu 2 linguri cu faina. Ficatul se spala si se lasa sa se scurga bine.
Trecem fiecare bucata de ficat prin faina apoi prin ou si la sfarsit prin pesmet.
Prajim in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti.
Servim preparatul cald ,alaturi de...
Intr-un vas caramelizam zaharul apoi il stingem cu laptele si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu pana se ingroasa. Oprim focul si adaugam untul, esenta, stafidele , rahatul, boabele din dulceata , galbenusurile si amestecam bine.
La sfarsit...
Socata reteta bunicii
Spalam bine florile de soc si le punem intr-un recipient cu 5 l de apa. Adaugam zaharul si amestecam bine. Taiem lamaia in feliute subtiri si o adaugam in apa.
Lasam vasul 3-4 zile, la temperatura camerei.
Daca se vrea a fi...
Se dizolva drojdia cu zaharul in apa,se adauga uleiul si restul ingredientelor si se amesteca foarte bine.Se lasa sa dospeasca putin apoi se fac triunghiuri care se umplu cu fasii de rahat.
Se pun in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc 25-30 minute.
Cat sunt calde se dau...
Se pun cartofii la fiert cu tot cu coaja .Se curata apoi si se paseaza cat sunt calzi.Se amesteca apoi cu grisul,uleiul,un praf de sare si ce arome doresti,apoi cu faina.Se framanta bine si apoi se intind foi din care se decupeaza forme rotunde.In mijloc se pune gemul si se...
Strudel fraged cu cirese
Intr-un bol amestecam bine drojdia cu zaharul apoi adaugam laptele, oul, esenta, sarea, 50g unt topit si faina. Framantam bine aluatul si il lasam la dospit intr-un loc cald, fara curenti de aer rece. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il punem pe masa de lucru si il intindem intr-o...
Compot de cirese
Ciresele se spala, se rup coditele si se lasa o jumatate de ora in apa rece. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Scurgem apoi apa si alegem doar ciresele sanatoase, pe cele "nesanatoase ".....nu le punem :)) Borcanele se spala cu detergent de...
Milk Shake cu capsuni
Mixam capsunile cu mierea pana se formeaza o pasta. Adaugam inghetata adusa la temperatura camerei si amestecam bine. Subtiem pasta cu laptele si la sfarsit incorporam frisca. Daca milk shake-ul a iesit prea gros, mai punem putin lapte. Un...
Dovlecei pane cu sos de usturoi
Spalam dovlecelul, il curatam de coaja si il taiem in felii mai groase. Batem bine oul cu sare,vegeta,piper si marar tocat fin. Radem branza si o amestecam cu pesmetul. Luam fiecare felie de dovlecel si o trecem mai intai prin faina apoi prin ou apoi prin amestecul de branza...
Gem de capsuni
Spalam bine capsunile,le rupem coditele,le taiem in bucati mai mici ,le asezam intr-un vas si turnam zaharul peste ele.Dam vasul la frigider peste noapte. A doua zi punem capsunile la fiert cu tot cu zeama pe care si-au lasat-o. Lasam sa fiarba la foc mic...
Cartofi frantuzesti
Cartofii se curata de coaja ,se taie felii mai groase si se pun la fiert in apa cu sare. Fierbem si 4 oua timp de 6-7 minute, apoi le punem in apa rece. Le curatam de coaja , le taiem felii subtiri si le presaram cu sare si piper. Intr-o tigaie prajim pesmetul in unt ,pana se rumeneste...
Minitarte cu cirese
Spalam ciresele ,le rupem coditele si le scoatem samburii. Din o cana cu zahar si o cana cu apa fierbem un sirop gros in care punem ciresele. Lasam sa dea in doua trei clocote apoi oprim focul. Lasam ciresele sa se raceasca in sirop. Pregatim aluatul amestecand toate ingredientele....
Delicii la gretar
Inainte de a pune carnea, gretarul incins se sterge cu o bucata de ceapa.Carnea nu se va mai lipi si va capata si o aroma deosebita! Mai intai frigem carnea de porc. In timpul frigerii dungile de slaninuta din fasiile de carne se vor topi ,pregatind gretarul numai bine pentru ficatul de...
Clatite fragede cu gem de capsuni
Batem bine ouale cu zaharul, adaugam laptele, esenta, sarea,untul topit si faina. Amestecam bine. Din aluatul rezultat prajim aprox. 10 clatite. Le intoarcem cu grija ,sa nu se rupa. Vor iesi foarte fragede datorita untului din compozitie. Le umplem cu gem de capsuni si le impachetam in...
Mini tort de zahar ars
Intr-un vas topim 50 g zahar impreuna cu doua linguri de apa, pana obtinem caramelul. Punem cate una sau doua lingurite de caramel in fiecare forma si il lasam sa se intareasca. Laptele il amestecam cu 50g zahar si il punem la fiert. Dupa ce da in clocot ,oprim focul...
Piept de pui cu cartofi si smantana la cuptor
Cartofii se curata de coaja ,se spala ,se taie rondele mai groase si se pun la fiert in apa cu sare. Ii vom fierbe doar pe jumatate. Pieptul de pui se spala se dezoseaza si se taie in bucati mai mici. Facem un sos amestecand smantana cu laptele, zeama de lamaie, sare,piper, busuioc,...
Farfale in sos, cu piept de pui crocant
Pieptul de pui se spala se dezoseaza si se taie fasii subtiri. Oul se bate cu faina , apoi cu condimente dupa gust: sare,piper,boia dulce,busuioc si marar uscat,vegeta. Pesmetul il amestecam cu diverse ierburi aromate:busuioc ,menta, patrunjel, marar. Luam fiecare fasie de piept de pui , o...
Chiftelute de pui
Carnea se toaca. Morcovul si cartoful se rad si apoi se scurg bine de zeama. Se piseaza usturoiul si se toaca marunt verdeata. Se amesteca apoi toate ingredientele. Condimente se pun dupa gustul fiecaruia: sare, vegeta, piper, boia ,condiment de chiftele. In cazul in care compozitia a iesit...
Musaca simpla
Carnea se toaca. Cartofii se curata de coaja,se taie felii si se pun la fiert. Din cartofii fierti preparam un piure adaugand margarina, laptele,sare, vegeta. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in 3 linguri ulei si 3 linguri apa. Atunci cand s-a inmuiat se adauga si...
Sarmalute de curcan in foi de vita de vie
Se amesteca bine toate ingredientele si se pun condimente dupa gust. Se umplu foile de vita de vie si se formeaza sarmalute mici. Se aseaza in oala straturi de sarmale si intre ele se presara cimbru,piper,bulion si cateva linguri cu ulei. Se umple oala cu bors cat sa se acopere...
Cartofi cu ciuperci si legume
Cartofii se taie bucati si se fierb pe jumatate. Se pun apoi intr-un vas , deasupra se aseaza ciupercile,se condimenteaza cu delikat,sare,piper,se pun si 3-4 linguri cu ulei si se dau la cuptor 20 minute. Intre timp se calesc legumele 15 minute (conform instructiunilor de pe punga). Eu...
Crochete din ciuperci cu susan
Ciupercile le spalam si le tocam cuburi mici, apoi le punem la inabusit impreuna cu uleiul si ceapa verde tocata marunt, pana se inmoaie si scade toata apa lasata. Le punem apoi intr-un bol si le amestecam cu usturoiul pisat,sare,piper dupa gust, oul, putin patrunjel si marar tocate...
Ciupercute umplute
Spalam ciupercutele si le rupem piciorusele. Vom toca piciorusele in cuburi mici si le vom amesteca cu putin patrunjel tocat fin, sare ,piper si cascaval ras. Cu acest amestec vom umple fiecare palariuta de ciupercuta :) Le punem apoi intr-o tava unsa cu putin ulei si le dam la cuptor...
Salata de oua
Se fierb ouale timp de 10 min, si se pun in apa rece, ca sa se curete usor. Cand s-au racit le curatam si le taiem felii. Spanacul si ceapa verde se taie fin. Jumatate de lamaie se taie cuburi mici. Se taie rosia felii. Se face un dressing din ulei, sare, piper,cateva picaturi de...
Gaina intreaga pe varza noua
Gaina curatata si spalata se pune la fiert intreaga in apa cu sare .Tot in aceeasi apa vom pune morcovul intreg si o ceapa taiata in doua. Lasam sa fiarba pana gaina este facuta pe jumatate. Varza se toaca marunt ,se freaca cu sare si se pune in oala cu uleiul incins in care am prajit putin...
Cartofi noi cu lamaie la cuptor
Spalam cartofii curatati de coaja si ii taiem in bucati mai maricele sau ii lasam intregi. Ungem cu unt un vas termorezistent , asezam cartofii, turnam peste ei apa si uleiul apoi ii condimentam cu sare, piper, vegeta si busuioc. Asezam capacul vasului si il dam la cuptor pentru 15...
Ciorba taraneasca de stir
Punem o oala cu 3 l de apa la fiert. Cand apa da in clocot punem morcovul,ceapa si usturoiul taiate marunt, orezul spalat si lasam sa fiarba. Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa fiarba in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste focul si se...
Urzici grecesti
Intr-o oala punem apa cu un praf de sare la fiert si cand da in clocot adaugam urzicile spalate ( cu grija...) in mai multe ape. Dupa ce s-au oparit le scurgem de apa si oprim un pahar cu zeama in care au fiert. Incepem sa le frecam cu o lingura de lemn (sau cu blenderul) adaugand faina,...
Ficatei cu mujdei de usturoi si mamaliga
Spalam ficatul si il lasam sa se scurga bine de apa. Incingem uleiul si punem ficatul la prajit pana se rumeneste putin si pe o parte si pe alta. Oprim focul si abia apoi presaram sarea dupa gust. Usturoiul pisat il frecam cu o lingurita de ulei si un praf de sare apoi il amestecam cu rosia...
Prajitura cu nuci si rahat
Preparam mai intai blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga restul ingredientelor.Se framanta bine , se intinde o foaie si se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Peste aluatul din tava se pun apoi:gemul de prune,nucile, rahatul si albusurile batute spuma...
Ficat de rata in crusta crocanta
Ouale se bat cu sare si piper si cu 2 linguri cu faina. Ficatul se spala si se lasa sa se scurga bine. Trecem fiecare bucata de ficat prin faina apoi prin ou si la sfarsit prin pesmet. Prajim in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti. Servim preparatul cald ,alaturi de...
Budinca de gris
Intr-un vas caramelizam zaharul apoi il stingem cu laptele si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu pana se ingroasa. Oprim focul si adaugam untul, esenta, stafidele , rahatul, boabele din dulceata , galbenusurile si amestecam bine. La sfarsit...
Socata reteta bunicii
Socata reteta bunicii Spalam bine florile de soc si le punem intr-un recipient cu 5 l de apa. Adaugam zaharul si amestecam bine. Taiem lamaia in feliute subtiri si o adaugam in apa. Lasam vasul 3-4 zile, la temperatura camerei. Daca se vrea a fi...
Cornulete de post cu rahat
Se dizolva drojdia cu zaharul in apa,se adauga uleiul si restul ingredientelor si se amesteca foarte bine.Se lasa sa dospeasca putin apoi se fac triunghiuri care se umplu cu fasii de rahat. Se pun in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc 25-30 minute. Cat sunt calde se dau...
Galusti cu gem
Se pun cartofii la fiert cu tot cu coaja .Se curata apoi si se paseaza cat sunt calzi.Se amesteca apoi cu grisul,uleiul,un praf de sare si ce arome doresti,apoi cu faina.Se framanta bine si apoi se intind foi din care se decupeaza forme rotunde.In mijloc se pune gemul si se...