M-am inspirat de la Merisor
Ardeii ii coacem, ii asezam intr-un vas, presaram sare peste ei, ii acoperim si lasam 10 min.
Ii curatam sub un jet de apa rece. Inlaturam cotoarele, semintele si tocam marunt.
Dovlecei ii curatam de coaja, ii tocam cubulete sau ii dam prin razatoarea mare.
Fasolea verde o curatam de capete, o rupem bucati, o spalam bine in cateva ape.
Intr-un ceaun incapator, adaugam uleiul si, cand s-a incalzit, adaugam ceapa tocata marunt, lasam sa se caleasca putin, dupa care adaugam morcovul si radacina de patrunjel data prin razatoare.
Amestecam si lasam sa se caleasca putin, adaugam zeama de la ardei copti, dovlecei, amestecam si lasam sa fiarba cca. 5 min, dupa care adaugam fasolea, crengute de cimbru, foi de dafin si lasam sa fiarba amestecand din cand in cand.
Foile de dafin nu le lasam mai mult de 15 minute.
Cand fasolea este fiarta, adaugam ardeii, pasta de rosii, orezul, condimente dupa gust si lasam sa fiarba pana ce uleiul iese la suprafata.
Punem zacusca in borcanele sterilizate si le bagam la cuptorul incalzit 10 min si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.