Zacusca soacrei mele are mare cautare printre prietenii nostri. Nu stiu daca ciupercile sau gustul legumelor facute la gratar o fac atat de speciala, dar cu siguranta este una din cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Pentru cei care se inarmeaza cu rabdare (iti ia mult timp sa cureti, sa fierbi, sa pui in borcane), le recomand sa incerce aceasta reteta.
Coacem pe gratar vinetele, gogosarii si ardeii kapia. Cand ardeii si gogosarii sunt luati de pe foc ii saram pentru a se curata mai usor. Curatam legumele de coaja si le lasam la scurs cateva ore bune. Fierbem ciupercile si apoi le tocam mai grosolan. Taiem ceapa si o calim pana se face aurie si se moaie putin.
Dam prin masina de tocat legumele alternandu-le - o sa ne fie mai usor sa omogenizam compozitia. Adaugam ciupercile, sosul de rosii, uleiul si condimentele. Vom amesteca bine, astfel incat compozitia sa fie omogena. Punem la fiert compozitia, la foc mic. Vom amesteca in oala continuu pentru a nu se lipi de fund. Vom sti ca zacusca este fiarta atunci cand devine mai deschisa la culoare si bule de ulei se ridica la suprafata.
Cu 10 minute inainte sa inchidem focul punem borcanele spalate si uscate in cuptor, la foc mic, cu usa intredeschisa, pana sunt fierbinti. Vom turna zacusca in borcanele fierbinti. Punem un varf de cutit de salicil peste zacusca si apoi punem capacul borcanului. Strangem tare sa nu intre aer. Au iesit 49 de borcane de zacusca din cantitatile indicate. Pofta buna!
Au iesit 49 de borcane de zacusca din cantitatile indicate. Pofta buna!