Vita-de-vie pregatita pentru iarna

de Ina in Conserve, 27 Mai 2010 | 50595 vizualizari

 

Nu las sa treaca niciun an fara sa-mi pregatesc aceasta reteta, intrucat ne plac mult sarmalutele in foi de vita-de-vie, pe care le gatesc cu placere fie vara, fie iarna...
Azi m-am apucat de treaba, iar acum va impartasesc si voua reteta mea, care nu a dat gres niciodata. ;)

 

INGREDIENTE

  • frunze de vita-de-vie ( deobicei soi de vie ruseasca, sau 1001 )
  • 2 litri apa
  • o cana cu sare gronjoasa
  • borcane cu capac cu filet
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vita-de-vie pregatita pentru iarna:

    Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand  astfel sa nu se rupa frunzele la rulare.

    Fierbem 2 litri cu apa impreuna cu o cana de sare gronjoasa. ( ca la saramura de branza, sa stea oul crud deasupra )

    Luam manunchiuri de frunze si le cufundam 5 secunde in saramura fiarta, acestea inmuindu-se imediat. Le scoatem repede intr-un vas si procedam lafel cu toate frunzele.

    Dupa ce le-am oparit in saramura, asezam frunzele unele peste altele, cate 10-12 bucati aranjate in acelasi sens. Le impaturim urmarind nervura principala ( ca in foto ), apoi incepem sa rulam pornind de la zona petiolului, obtinand suluri de frunze. Scurgem bine de surplusul de saramura si le punem pe o farfurie, pana terminam toate frunzele de rulat.

    Asezam cu grija sulurile de frunze in borcane, indesand forte bine, pentru a nu lasa spatii goale. Intr-un borcan de 720 ml. incap cca. 10-12 suluri, adica in jur de 120 frunze.

    Turnam  peste frunze saramura in care le-am oparit, acoperind bine totul. Astupam gura borcanului cu o folie alinemtara , apoi infiletam capacele, dupa ce le-am tinut un minut in apa clocotita pentru a adera mai bine la gura borcanului.

    Frunzele astfel pregatite pot fi folosite la sarmale si dupa 1-2 ani, daca borcanele inchise ermetic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vita-de-vie pregatita pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

vik 1

01.07.2010, 21:24

oricum, nu culeg decat 100, ca suntem numai 2 la cina

Ina 1

01.07.2010, 21:25

eu abia am facut 4 borcane dintr-o sacosa plina cu frunze.....

Ina 1

01.07.2010, 21:26

dar merita, iarna nu stau sa caut si sunt si foarte gustoase

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gogonele murate in saramura