O alta bucatarie care mie imi place tare, tare mult este cea turceasca. Am avut placerea sa vizitez citeva locuri si sa cunosc cativa oameni . Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatia excelenta a gusturilor. Legumele cele mai frecvent folosite sunt: vinetele, ceapa, , fasolea, roşiile, usturoiul, castravetele şi lintea. Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.
Vinetele se spala, se taie capetele, nu se curata de coaja, se taie pe lungime in doua. Cu ajutorul unei lingurite se scobeste miezul, dar cu grija sa nu fie patrunse. Intr-un castron se pune apa rece, sare, zeama de la o lamaie si se pun jumatatile de vinete scobite. Se lasa 30 minute, se scot si se pun pe un prosop absorbant.
Carnea spalata si curatata de pielite, se taie cuburi si se toaca. Ceapa si usturoiul tocate marunt se pun la calit in putin ulei de masline. Se adauga carnea tocata si se amesteca pina se desface carnea. Se adauga sare, piper, pasta de ardei iute dar nu prea mult sa nu acopere celelalte mirodenii ardeiul iute, pasta de tomate si sucul de rosii, precum si amestecul de mirodenii garam masala. Turcii folosesc scortisoara si chimion in loc de garam masala, eu l-am folosit pt ca-mi place f mult si pt ca in amestec se regasesc amindoua.
Tocam marunt mijlocul de la vinete si patrunjelul, il punem peste carne si lasam pe foc pina scade zeama formata. Umplem cu aceasta compozitie jumatatile de vinete si le punem intr-o tava unsa cu ulei de masline. Punem sucul de rosii amestecat cu sare,piper si cimbru si dam tava acoperita cu folie de aluminiu la cuptorul incins la 200 grade pt 40 minute. Rosiile mici le dam cu sare si zahar si le dam la cuptor pt 5 minute. Vinetele coapte le decoram cu rosiile coapte, putina brinza de capra sfarimata, frunze de busuioc si cite o lingurita de iaurt gras grecesc.
O masa imparateasca!!!Pofta buna!!!!
1
daca nu va place amestecul de garam masala sau scotisoara atunci nu puneti
2
se pot face si fara carne si se pot servi simple fara brinza si iaurt