Un aperitiv foarte bun, sănătos, economic și dietetic (pentru că nu necesită prăjire) putem face din vinete și câteva ingrediente, care să le facă mai bune și mai consistente. Un aperitiv pe care l-am preparat destul de ușor și rapid pentru cină și care a fost îndestulător, pentru două persoane, ba chiar au mai și rămas câteva felii...
Vinetele se spală bine, se șterg cu un prosop de hârtie absorbantă și se taie sub formă de rondele groase de 1 cm. Capetele vinetelor se îndepărtează și se aruncă.
Se presară cu sare rondelele de vinete, pe ambele fețe și se pun într-un bol, până ce lasă apa.
Între timp se spală roșiile și se feliază pe orizontală (felii cu aceeași grosime ca rondelele de vinete).
Se răzuiește fin mozzarella (cașcavalul). Usturoiul se curăță, se spală, se răzuiește fin, se pune într-un vas și se adaugă; sare, piper, boia de ardei dulce și uleiul de măsline. Se amestecă ingredientele, pentru omogenizare.
Când rondelele de vinete au lăsat apa, se îndepărtează cu grijă semințele, cu lama subțire a unui cuțit, după care se crestează sub formă de pătrățele, pe ambele fețe.
Se întinde o hârtie de copt în tavă și se pun pe ea rondelele de vinete, crestate pe ambele fețe.
Se ung rondelele de vinete cu usturoiul și uleiul condimentat de măsline, numai pe fața superioară (vizibilă) după care se dă tava la cuptor, la foc iute, pentru 20 de minute.
Atunci se scoate tava din cuptor și se pune câte o felie de roșie pe fiecare felie de vinete. Apoi se presară cașcaval și se dă tava din nou la cuptor, pentru 20 de minute, la foc iute.
După acest interval de timp, se scoate tava din cuptor și cu o paletă se etalează vinetele aperitiv pe un platou. Se decorează cu frunze proaspete de pătrunjel și se servește imediat.
1
Alegeți vinete proaspete, lunguiețe și nu prea groase.
2
Roșiile trebuie să fie coapte, dar ferme, nu moi și să aibă cam aceeași circumferință ca vinetele.
3
Feliile de vinete (și de roșii) nu trebuie să fie mai groase de 1 cm, ca să se pătrundă bine la cuptor și să nu rămână crude.
4
Este bine să feliați și să sărați rondelele de vinete din timp, ca să aibă răgazul să lase cât mai multă apă.
5
Dacă vinetele au multe semințe, încercați să le îndepărtați ușor, cu lama subțire a unui cuțit.
6
Crestați ușor feliile de vinete pe ambele fețe, mai întâi orizontal și apoi vertical, ca să rezulte niște pătrățele prin care să pătrundă sosul condimentat de usturoi și ulei de măsline.
7
Nu adăugați prea multă sare în sosul cu care veți unge feliile de vinete, pentru că deja le-ați presărat cu sare înainte de a le da prima dată la cuptor.
8
Serviți aperitivul cald, imediat ce l-ați scos din cuptor.