Am găsit rătăcite prin frigider legumele acestea delicioase de toamnă, dar care se găsesc și acum din plin în piețele supermarket-urilor. Așa că a trebuit să le gătesc, ca să nu ajungă la gunoi :( Am găsit această variantă, simplă și tare gustoasă. Spor și poftă bună!
Legumele se gătesc ușor la abur, atât cât să rămână crocante sau în cazul meu m-am ajutat de minunatul vas Zepter, conform rețetei : http://www.bucataras.ro/retete/legume-la-zepter-58519.html , legumele se curăță, se spală, se mărunțesc, apoi se așează artistic în minunatul vas Zepter, se acoperă și se lasă la foc mic până ce termocontrolul ajunge în zona verde. cca. 15 minute. În acest moment se oprește focul și se lasă la gătit, fără foc, ca. 30 de minute, până ce indicatorul de pe termocontrol, ajunge în zona maronie.
Între timp se amestceă ingredientele pentru gratin: se amestecă smântâna cu amidonul și făina, până ce se omogenizează, apoi se adaugă ouăle, amestecându-se ușor. Se asezonează de sare, piper, nucșoară și cașcaval ras, amestecându-se uțor până ce se înglobează toate ingredientele și se obține un sos omogen. Legumle fierte, se așează într-un vas termorezistent, se acoperă cu sosul de mai sus, se presară semințe și se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 20 de minute la 200 grade.
Se servește fierbinte ca atare sau alături de preparate din carne.
Spor și poftă bună!