Varza a la Cluj este un fel de mancare pe care orice gospodina din Ardeal stie sa o prepare de la mama si bunica . Eu stiu ca se prepara cu varza dulcesi carne tocata , acum fiecare dupa gust ...Modul de ansamblare se face in straturi . In centrul Clujului mai exista un apreciat restaurant ,, Varzarie '' care are aceleasi bucatarese de 25 de ani . Daca doriti sa serviti o varza a la Cluj memorabila nu ocoliti acest local !!!
Strat varza :
Strat carne :
250 gr orez
2 rosii smantana
Pentru stratul cu varza se toaca varza fideluta si se caleste in ulei . Se sareaza , pipareaza si se adauga 100 ml apa .Se aduga cimbru si marar si se lasa cateva minute pana scade lichidul si varza incepe sa se inmoaie .
Orezul se fierbe separat in apa cu sare . Am avut saculeti de orez prefiert care se fierb in multa apa sarata ,s rezulta un bob pufos ce nu se lipeste .
Pentru stratul cu carne cepele curatate , tocate se calesc in ulei cu carnea tocat .Se condimenteaza cu sare , boia si piper . Se inabuse cu bulion pana incepe carnea sa se albeasca .
Ansamblarea :Intai se pune putin ulei si apoi un strat de bulion intr-o tava .Se monteaza in straturi incepand cu un strat de varza apoi unul de orez . Urmeaza stratul cu carnea tocata si bulion . Se repeta inca o data stratificare a. La sfarsit se taie rosiile felioare si se stropeste cu ulei .
Dati tava 20-30 minute la cuptor pentru gratinare .
Serviti Varza a la Cluj insotita de smantana - sau iaurt , dupa preferinta .
1
Nu este nevoie sa va obositi sa frecati varza cu sare , ea se va inmuia rapid daca la preparare adugati si putina apa .
2
Smantana se poate intercala intre straturi la ansamblare daca doriti . Eu prefer sa fie servita alaturat .