Varza a la Cluj, reteta traditionala cu varza murata este una dintre mancarurile gustoase de care se bucura bucataria romaneasca.
Fie ca o prepari in mod traditional cu varza murata, fie ca alegi sa o faci cu varza dulce, poti fi sigur ca vei obtine o mancare gustoasa, satioasa si apreciata.
Pentru Varza a la Cluj, reteta traditionala cu varza murata ai nevoie de urmatoarele ingrediente: varza murata, carne tocata, ceapa, pasta de rosii, orez si condimente.
Cum se prepara Varza a la Cluj, reteta traditionala cu varza murata
Varza murata se spala si se stoarce; daca e prea sarata, o tinem putin in apa rece inainte de a o cali.
Intr-o cratita/tigaie punem ulei de masline si adaugam varza, o foaie de dafin, si temperam cu piper si cimbru proaspat; cand s-a mai fript putin si inmuiat, adaugam boiaua iute, pasta de rosii si stingem, lasam sa se raceasca.
In alta cratita calim ceapa cu ulei de masline, cimbru si dafin; adaugam boia si pasta de rosii, prajim putin carnea, punem cubul concentrat de carne si apoi adaugam vinul; nu uitam sa temperam cu sare, piper, sos picant daca va place iute-cand vinul a scazut adaugam sucul de rosii si apa; mai lasam 15 minute sa se faca un sos si sa scada apa, apoi dam deoparte;
Intre timp fierbem orezul in apa cu sare; scurgem apoi apa si il lasma sa se raceasca.
Batem ouale, punem piper si adaugam smantana.
Intr-un vas termoresiztent punem ingredientele pe straturi-varza+carne+orez+varza+sos+carne+orez+varza si turnam sosul de smantana deasupra; dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste bine deasupra.
Servim cu smantana!
Din seria preparatelor traditionale, iti recomandam si reteta de Ciorba de burta la ceaun sau pentru zilele de post, poti incerca reteta de Iahnie de fasole de post sau Tocana de galbiori.