Am stat putin sa ma gandesc daca pun sau nu aceasta reteta... banala, dar am vazut si ca adeseori se confunda untura obisnuita cu osanza sau untura din osanza de porc. Asa ca m-am decis sa postez aceasta reteta in ideea ca se mai clarifica unele lucruri ,mai ales ca pe site nu cred ca am vazut reteta ... ( n-or fi toti nebuni ca mine :)))) )
Osanza este grasimea cruda de porc din regiunea abdominala. Untura preparata prin topirea osanzii este excelenta la prepararea dulciurilor de casa si a foietajelor ( mi se pare net superioara untului :D ), acestea fiind mult mai fragede.
Luna trecuta mi-a trimis o matusa osanza cruda de porc si sunca pentru jumari, asa ca mi-am preparat in casa si untura din sunca dar si untura pentru fursecuri, obtinuta din osanza cruda.
Am taiat osanza de porc in bucati mai mici si am pus-o in vasul de la Multicooker impreuna cu o cana cu apa, 1-2 linguri cu sare si jumatate de ceapa cruda. Fara a pune capacul, am pornit aparatul pe program Fry si am prajit osanza pana s-a topit toata untura, iar jumarile au devenit transparente si aramii.
Am indepartat ceapa si jumarile (spre deosebire de cele obtinute din sunca/slanina, jumarile din osanza nu-s bune de mancat, fiind doar grasime ), am turnat untura obtinuta in borcane curate si uscate, am lasat-o sa se raceasca, apoi am sigilat borcanele.
Depozitata la loc racoros, untura din osanza se pastreaza foarte bine cativa ani fara sa prinda miros.
1
Se observa in fotografii diferenta de culoare, in stare lichida untura din slanina fiind mai rosiatica decat cea din osanza, care este mai galbena si clara.
2
Ceapa adaugata la prajire nu isi va imprima gustul in untura, ci va intarzia rancezirea acesteia.
3
Topirea se poate realiza si pe aragaz, in orice vas incapator, avand grija sa amestecam din cand in cand.
4
Osanza se poate folosi si in stare cruda, data prin masina de tocat si depozitata in frigider, dar in stare topita se pastreaza mult mai mult timp.