Tort Trufa

de Tuxedo in Torturi, 23 Feb 2014 | 53762 vizualizari

 

Daca va doriti un tort intens ciocolatos, cu un blat dens de negresa si cu glazura de unt (buttercream) atunci este tortul perfect. Reteta apartine bineinteles Marthei Stewart, este chiar tortul de pe coperta volumului ” Martha Stewart’s cakes” si este divin!

Va recomand sa il pregatiti neaparat pentru ocazii speciale, unde aveti mai multi invitati deoarece este un tort foarte bogat, contine 1 kg de ciocolata, plus unt si alte ingrediente! Noi l-am mancat intr-o saptamana, 3 persoane fiind, si numai cate o bucatica subtirica, ca altfel nu se poate :-)

Si ca sa nu ma mai lungesc, va dau si reteta exact asa cum am gasit-o eu in carte, eu, totusi am mai trisat si am pus mai putina ciocolata la glazura, dar voi il faceti cum doriti.

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele sunt date in grame si cups (cani gradate de 250 gr, pt. cei ce locuiesc in SUA sau Canada)
  • Blaturi: Se vor coace separat in tava rotunda cu diametrul de 23 cm
  • 260 gr unt la temperatura camerei plus pentru uns tavile (1 cup/cana plus 2 linguri, plus pt. uns)
  • 65 gr cacao (1/2 cup/cana plus 1 lingura) plus pt. tapetat formele
  • 80 ml apa fierbinte (1/4 cup/cana plus 2 linguri)
  • 200 ml lapte (3/4 cana)
  • 300 gr faina cernuta ( 2 1/4 cup/cana)
  • 3 oua
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 350 gr zahar (1 3/4 cup/cana)
  • 2 lingurite esenta vanilie (pura)
  • Crema de ciocolata ganache:
  • 400 ml smantana pentru frisca ( minim 35% grasime)
  • 400 gr ciocolata neagra (sau cu lapte) – cu lapte va iesi mai dulce
  • Glazura de ciocolata cu unt:
  • 65 gr cacao (1/2 cup/cana plus 1 lingura)
  • 80 ml apa calduta
  • 350 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar pudra cernut
  • 2 1/4 lingurite sare
  • 600 gr ciocolata neagra, topita si racita
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Trufa:

Blaturi:

Preincalzim cuptorul la 175°C (350ºF). Se ung 3 forme de tort (diam. 23 cm) cu unt apoi se tapeteaza cu foaie de copt doar baza. Se pudreaza cu cacao, scuturand excesul. Se cerne apoi cacaoa intr-un bol si se toarna apa fierbinte peste aceasta mestecand pana cand devine cremoasa. Se adauga gradat si laptele si se pune deoparte sa se raceasca.

In alt bol se amesteca faina, cacaoa, sarea si bicarbonatul de sodiu (toate cernute). Mixam untul la viteza mica pana devine pufos, cca 3 minute, apoi adaugam zaharul si mai mixam 3 minute, curatand marginile bolului cu o spatula din cand in cand. Se adauga si vanilia.

Adaugam ouale in 3 etape, mixand bine dupa fiecare aditie. Adaugam si mixul de faina alternand cu crema de cacao (cea cu apa si lapte), incepand si sfarsind cu faina; mixam pana s-au omogenizat.

Se imparte aluatul in 3 parti egale si se toarna in formele pregatite cu hartie de pergament. Se niveleaza bine deasupra cu o spatula si se coc la temperatura de 175ºC, rotind forma la jumatatea timpului pentru a se coace uniform. Timpul de coacere: 20 – 25 minute sau pana trec testul scobitorii. Se scot pe un gratar sa se raceasca aprox. 15 minute, apoi se scot din forma sa se raceasca complet. Recomand sa coaceti cate 2 o data si a 3-a separat, daca le coaceti pe toate 3, nu vor creste uniform!

Blaturile se niveleaza taindu-le suprafata cu un cutit serat apoi punem primul blat pe platoul de tort, punem 1/3 din crema ganache, apoi al doilea blat, cealata treime de crema ganache si terminam cu ultimul blat apoi restul de crema deasupra si pe margini, niveland frumos. Refrigeram tortul 30 de minute pana punem si glazura.

Crema ganache:

Se rupe ciocolata bucatele si se pune intr-un castron inalt.

Smantana lichida se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere apoi se toarna peste ciocolata si se lasa sa se odihneassca aprox. 5 minute dupa care se amesteca bine cu un tel pana se omogenizeaza si devine lucioasa.

Se da la racit si se verifica di 5 in 5 minute, mestecand cu o lingura ca sa se raceasca uniform.

Cand s-a racit complet, se mixeaza la viteza mica pana cand ganachul de abea incepe sa-si mentina forma si se deschide usor la culoare. Nu mixati prea mult pentru ca ganachul va deveni granulos (se taie). Crema va continua sa se intareasca si dupa ce incetati sa mixati!. Se foloseste imediat!

Glazura de ciocolata si unt (buttercream):

Combinatia dintre cacao si ciocolata topita ii va da glazurii un gust si o culoare mai intensa. Se lucreaza foarte usor in timpul decorarii, cu mentiunea de a se lucra destul de rapid deoarece se va intari si stand la temperatura camerei!

Se amesteca cacaoa si apa calduta intr-un bol pana se dizolva cacaoa.

Se mixeaza apoi untul impreuna cu zaharul pudra si sarea pana cand se deschide la culoare si devine pufos, cca. 3 – 5 minute.

Adaugam treptat ciocolata topita apoi mixtura de cacao si amestecam pana la incorporare.

Se foloseste imediat lucrand cu o spatula de plastic sau silicon, acoperind tortul pe parti si deasupra, apoi vom forma spirale neregulate cu ajutorul unei linguri. Deasupra putem orna cu carlionti de ciocolata sau ciocolata taiata (aschii de ciocolata)

Inainte de servire, se tine la temperatura camerei aprox. 30 minute (daca rezistati ispitei).

Pofta buna! si atentie cat mancati

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Trufa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata cu bomboane m&m.