Daca va doriti un tort intens ciocolatos, cu un blat dens de negresa si cu glazura de unt (buttercream) atunci este tortul perfect. Reteta apartine bineinteles Marthei Stewart, este chiar tortul de pe coperta volumului ” Martha Stewart’s cakes” si este divin!
Va recomand sa il pregatiti neaparat pentru ocazii speciale, unde aveti mai multi invitati deoarece este un tort foarte bogat, contine 1 kg de ciocolata, plus unt si alte ingrediente! Noi l-am mancat intr-o saptamana, 3 persoane fiind, si numai cate o bucatica subtirica, ca altfel nu se poate :-)
Si ca sa nu ma mai lungesc, va dau si reteta exact asa cum am gasit-o eu in carte, eu, totusi am mai trisat si am pus mai putina ciocolata la glazura, dar voi il faceti cum doriti.
Blaturi:
Preincalzim cuptorul la 175°C (350ºF). Se ung 3 forme de tort (diam. 23 cm) cu unt apoi se tapeteaza cu foaie de copt doar baza. Se pudreaza cu cacao, scuturand excesul. Se cerne apoi cacaoa intr-un bol si se toarna apa fierbinte peste aceasta mestecand pana cand devine cremoasa. Se adauga gradat si laptele si se pune deoparte sa se raceasca.
In alt bol se amesteca faina, cacaoa, sarea si bicarbonatul de sodiu (toate cernute). Mixam untul la viteza mica pana devine pufos, cca 3 minute, apoi adaugam zaharul si mai mixam 3 minute, curatand marginile bolului cu o spatula din cand in cand. Se adauga si vanilia.
Adaugam ouale in 3 etape, mixand bine dupa fiecare aditie. Adaugam si mixul de faina alternand cu crema de cacao (cea cu apa si lapte), incepand si sfarsind cu faina; mixam pana s-au omogenizat.
Se imparte aluatul in 3 parti egale si se toarna in formele pregatite cu hartie de pergament. Se niveleaza bine deasupra cu o spatula si se coc la temperatura de 175ºC, rotind forma la jumatatea timpului pentru a se coace uniform. Timpul de coacere: 20 – 25 minute sau pana trec testul scobitorii. Se scot pe un gratar sa se raceasca aprox. 15 minute, apoi se scot din forma sa se raceasca complet. Recomand sa coaceti cate 2 o data si a 3-a separat, daca le coaceti pe toate 3, nu vor creste uniform!
Blaturile se niveleaza taindu-le suprafata cu un cutit serat apoi punem primul blat pe platoul de tort, punem 1/3 din crema ganache, apoi al doilea blat, cealata treime de crema ganache si terminam cu ultimul blat apoi restul de crema deasupra si pe margini, niveland frumos. Refrigeram tortul 30 de minute pana punem si glazura.
Crema ganache:
Se rupe ciocolata bucatele si se pune intr-un castron inalt.
Smantana lichida se incalzeste pana aproape de punctul de fierbere apoi se toarna peste ciocolata si se lasa sa se odihneassca aprox. 5 minute dupa care se amesteca bine cu un tel pana se omogenizeaza si devine lucioasa.
Se da la racit si se verifica di 5 in 5 minute, mestecand cu o lingura ca sa se raceasca uniform.
Cand s-a racit complet, se mixeaza la viteza mica pana cand ganachul de abea incepe sa-si mentina forma si se deschide usor la culoare. Nu mixati prea mult pentru ca ganachul va deveni granulos (se taie). Crema va continua sa se intareasca si dupa ce incetati sa mixati!. Se foloseste imediat!
Glazura de ciocolata si unt (buttercream):
Combinatia dintre cacao si ciocolata topita ii va da glazurii un gust si o culoare mai intensa. Se lucreaza foarte usor in timpul decorarii, cu mentiunea de a se lucra destul de rapid deoarece se va intari si stand la temperatura camerei!
Se amesteca cacaoa si apa calduta intr-un bol pana se dizolva cacaoa.
Se mixeaza apoi untul impreuna cu zaharul pudra si sarea pana cand se deschide la culoare si devine pufos, cca. 3 – 5 minute.
Adaugam treptat ciocolata topita apoi mixtura de cacao si amestecam pana la incorporare.
Se foloseste imediat lucrand cu o spatula de plastic sau silicon, acoperind tortul pe parti si deasupra, apoi vom forma spirale neregulate cu ajutorul unei linguri. Deasupra putem orna cu carlionti de ciocolata sau ciocolata taiata (aschii de ciocolata)
Inainte de servire, se tine la temperatura camerei aprox. 30 minute (daca rezistati ispitei).
Pofta buna! si atentie cat mancati