Mi-a ramas gandul la el de cand l-am vazut la Laura. Este un tort simplu, cu ciocolata si gem de caise...o combinatie ideala si pe gustul meu. Nu i-am adus foarte mari modificari, doar am insiropat putin blaturile cu nectar de caise pe care l-am facut anul trecut...nu este necesar, dar baietilor mei le plac prajiturile insiropate si am avut ceva reclamatii:))
Pentru blat: am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut spuma cu 1 praf de sare si zaharul, pana au devenit o bezea. Ciocolata se topeste pe baie de aburi impreuna cu laptele, se amesteca cu un tel tip para si se adauga treptat cate un galbenus. Untul moale, la temperatura camerei, se mixeaza si se adauga amestecul de ciocolata, apoise adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine cu telul pana se incorporeaza ingredientele. Se adauga jumatate din albusurile batute spuma, se amesteca pana la incorporarea perfecta, se aduga si restul de bezea, amestecandu-se incet de data aceasta, sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Se pune aluatul intr-o tava rotunda, eu am folosit una de silicon si se da la cuptorul incins la 160 grade pt 40-45 minute. Se lasa sa se raceasca complect in cuptor cu usa intredeschisa.
Pentru umplutura: se spala caisele, se scot samburii si se paseaza la robotul de bucatarie. Se pun fructele pasate intr-o craticioara cu fund dublu, se adauga zaharul si se fierb 10-15 minute, pana capata consistenta de gem, dar nu foarte gros. Se lasa sa se raceasca.(eu l-am facut cu 1-2 zile inainte)
Pentru asamblare:se taie tuguiul blatului(se indreapta), se taie blatul in doua, se pune primul start pe un platou, gratar, fund de lemn...se insiropeaza, nu foarte tare, cu jumatate de pahar de nectar, se pune jumatate din gemul de caise, se pune al doilea strat, se insiropeaza si se pune deasupra restul de gem. Se da la frigider pt 1-2 ore. Se glazureaza tortul cu ciocolata topita pe baie de aburi impreuna cu laptele. Se pune un prim strat subtire de ciocolata, se da la frigider pentru 20 minute si se glazureaza cu restul de ciocolata ramasa.
Am folosit ca si decor o caisa data prin glazura de ciocolata.
Sa va fie de bine!!
1
daca aveti gem de caise facut din anul precedent, folositi-l pe acesta