Un tort aromat cu mousse de capsuni si ciocolata alba un deliciu...multumesc sursei mele... izvor magic de inspiratie Laura Adamache....
Aluat :
Decor aluat:
Glazura ciocolata:
Decor:
Se incepe cu decorul pentru aluat:
Se amesteca toata ingredientele pentru decor: faina, zahar, albus, unt si cacao. Pasta pe care o obtinem o intindem pe o hartie de copt, ne folosim de o spatula sa ne fie mai usor. Cu ajutorul unui pieptan special de cofetarie facem un grilaj cu patratele plimband pieptanul intai pe verticala apoi pe orizontala, desigur putem da ce forma dorim noi.
Punem foaia cu decorul la congelator sa inghete foarte bine.
Preparam si aluatul:
Punem la mixer ouale cu zaharul si le mixam foarte bine, incorporam faina de jos in sus, apoi scoatem foaia cu decorul de la congelator si turnam aluatul peste el.( cu mare grija caci trebuie sa fie foarte bine congelat)
Coacem in cuptorul preincalzit 10 minute.
Rasturnam foaia pe o alta foaie pergament plina cu zahar pudra din abundenta.
Taiem cu grija o fasie de dimensiunea cercului in care vom face tortul.
Imbracam cu grija cu fasia marginea cercului si punem exact cu decorul spre exterior, iar restul aluatului care ne ramane il taiem in bucatele si-l punem la baza tortului avand grija sa nu ne ramana spatii intre fasiute.
Mousse de ciocolata alba si capsuni:
Foile de gelatina se pun in apa rece si le inmuiem bine in jur de zece minute.
Intr-o craticioara mica punem pe foc numai 250 gr frisca din cele 450 iar cand incepe sa fiarba stingem si adaugam ciocolata alba razuita.
Amestecam bine pana dizolvam toata ciocolata.
Mixam foarte fin capsunile cu zaharul si punem la foc amestecul obtinut , iar dupa ce incepe sa fiarba mai lasam 5 minute pe foc si stingem. Il lasam la rece 5 minute adaugam foile de gelatina si amestecam pana dizolvam perfect.
Amestecam cele doua compozitii de capsuni si de ciocolata, lasam sa se raceasca si adaugam restul de 200 gr frisca, amestecand de jos in sus si putin cate putin.
Insiropam bine de tot aluatul.
Siropul il facem din zahar apa si esenta de vanilie.
Umplem apoi tortul cu mousse si il lasam la rece sa se intareasca.
Ne ocupam de decoratiunile de ciocolata amaruie.
Topim ciocolata la bain marin dupa care cu punga pe o foaie pergament, facem diverse forme grilaj si le dam la rece.
Pentru a face glazura de ciocolata vom topi la foc foarte mic ciocolata si cu frisca si apoi stingem focul.
Lasam sa se raceasca si adaugam foile de gelatina stoarse bine dupa ce le-am tinut zece min in apa rece.
Lasam glazura la temperatura camerei sa se raceasca si cand este rece destul o turnam peste mousse.
Dupa doua ore la frigider putem decora tortul.
Marginile se decoreaza cu frisca, mijlocul cu capsuni trase in ciocolata, grilajul de ciocolata apoi sau fiecare orneaza dupa dorinta.
E un tort splendid!