Tort ,,Fantezie de zmeura"

de Bianca20 in Torturi, 12 Iul 2015 | 7724 vizualizari

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 300 g faina;
  • 100 g cacao;
  • 15 g praf de copt;
  • 230 g unt;
  • un praf de sare;
  • 200 g zahar;
  • 4 oua;
  • 1 lg. esenta de vanilie;
  • 240 ml smantana;
  • 240 ml cafea neindulcita;

Sirop:

  • 300 ml apa;
  • 3 lg. zahar;
  • coaja de la o lamaie;

Crema:

  • 600 g zmeura;
  • 4 lg. zahar;
  • 250 g mascarpone;
  • 300 ml frisca lichida;

Decor:

  • 200 g ciocolata amaruie;
  • 100 ml frisca lichida;
  • 50 g ciocolata alba;
  • o mana de zmeura.
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort ,,Fantezie de zmeura":

Blat: faina, cacaoa, praful de copt si sarea se cern intr-un bol si se amesteca pana se incorporeaza. Se imparte in trei parti egale. Untul se mixeaza cu zaharul pana devine cremos (zaharul nu trebuie sa se dizolve in totalitate). Se adauga pe rand ouale si se amesteca dupa fiecare. Se adauga o parte din compozitia uscata si se mixeaza. Peste aceasta se pune jumatate din cantitatea de smantana, inca o parte din faina, restul de smantana si ultima parte de faina. Se mixeaza dupa fiecare ingredient adaugat. Va rezulta o compozitie cremoasa, asemanatoare cu crema de ciocolata. Se adauga cafeaua si se mixeaza, compozitia va deveni mai lichida si va fi ca cea pentru pandispan. Se imparte in trei parti egale si se pune fiecare parte in cate o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii (cand va fi gata, blatul se va crapa putin deasupra).

Crema: 500 g. de zmeura se pun pe foc impreuna cu zaharul. Odata ce incepe sa fiarba, se cronometreaza 3-4 minute, timp in care se amesteca din cand in cand. Zmeura se da printr-o sita pentru a scapa de seminte. Mascarponele se pune intr-un bol si se mixeaza timp de 30 de secunde. Se adauga siropul de zmeura si se amesteca pana la omogenizare. Frisca se mixeaza, se pastreaza 3 linguri si restul se amesteca cu mascarponele. Se da la frigider pentru un sfert de ora.

Intre timp, se face siropul. Se pun cele trei ingediente pe foc si se fierb pana se topeste zaharul. Se pune primul blat intr-o tava si se insiropeaza cu 100 ml. sirop. Se pune jumatate din cantitatea de crema si 50 g. de zmeura intreaga. Se adauga al doilea blat, se insiropeaza, se adauga restul de crema si zmeura. Se pune ultimul blat, se insiropeaza si se imbraca cu cele trei linguri de frisca. Se da la frigider.

Pentru fluturii din ciocolata alba: se alege un model de fluturi (care vreti) si se printeaza sau se deseneaza pe o foaie alba (avem nevoie doar de aripi, nu si de corpul fluturelui). Se topeste ciocolata pe baie de aburi si se pune intr-un posh. Deasupra foii albe se pune hartie de copt ( cat mai transparenta) si se traseaza conturul aripilor. In interior puteti face un alt model sau sa-l respectati pe cel pe care il aveti. Se dau la congelator pentru cateva minute, pana se intareste ciocolata. Eu am folosit o tava de chec pe care am inclinat-o putin si pe care am tapatat-o cu hartie de copt. Am pus cele doua aripi in tava, unde era format un unghi de vreo 30-40 de grade. Am lipit aripile cu ciocolata si le-am dat cu tot cu tava la congelator.

Frisca lichida se pune pe foc. Ciocolata amaruie se rupe in bucati si se pune intr-un bol. Se toarna frisca fierbinte peste ea si se amesteca pana se topeste. Se imbraca tortul cu ganach-ul obtinut, se orneaza cu fluturii de ciocolata si zmeura. Se pastreaza la frigider. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort ,,Fantezie de zmeura"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu frisca si ciocolata