Exista deserturi pe care le incerc odata, le degust si apoi raman in colectia de retete testate. In schimb altele, isi capata loc de cinste :D.
Nu m-as satura niciodata de Amandina, Pavlova sau Baked alaska.
De aceea am preparat-o iar.
Daca data trecuta am ales aroma de vanilie, acum m-am jucat cu aroma puternica de trandafir si cacao.
Blat.
Separam albusul de galbenus.
Batem albusurile spuma si adaugam treptat zaharul batand in continuare pana se topesc cristalele de zahar.
Adaugam galbenusul, faina cernuta amestecata cu praful de copt iar la final uleiul.
Omogenizam usor.
Tunam compozitia intr-o forma cu diametrul de 18-20 cm, unsa cu ulei si tapetata cu faina, (doar pe fundul formei) si coacem blatul in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru aprox 40 minute.
Facem proba cu scobitoarea.
Il lasam la racit.
Inghetata.
Mixam bine frisca. Daca e gata indulcita o lasam ca atare. In caz contrar adaugam zahar dupa gust.
Galbenusurile le punem impreuna cu zaharul intr-o craticioara , la foc mic.
Amestecam incontinuu pana obtinem o crema fina, lucioasa.
Racim apoi adaugam peste frisca si omogenizam.
Impartim compozitia in doua.
Intr-una punem dulceata de trandafir iar in cealalta cacaua.
Amestecam bine.
Tapetam un bol rotund cu folie alimentara si turnam inghetata de trandafir.
Dam la congelator pentru 30 minute.
Caramel
Punem zaharul intr-o craticioara la foc mic si lasam pana se topeste si capata culoarea chihlimbarului.
Luam de pe foc si adaugam frisca si untul (atentie la abur si reactii)
Dam inapoi la foc si amestecam la foc mic pana se topeste caramelul.
Racim bine , scoatem inghetata de la congelator si turnam caramelul peste.
Bagam inapoi la congelator pentru 30 minute apoi scoatem si punem inghetata de cacao.
Nivelam frumos si bagam la congelator peste noapte.
A doua zi o scoatem (intentionat scriu asa=)))) ) si punem blatul deasupra.
Cu o miscare ferma rasturnam pe platou.
Preparam bezeaua batand spuma albusurile si adaugand zaharul treptat.
Ne oprim atunci cand avem o compozitie ferma, lucioasa, ce nu curge din castron cand il inclinam.
Imbracam cupola de inghetata in bezea si o "coloram" cu ajutorul pistolului cu gaz.
De data asta am facut-o eu :P.