Tort Excelent

de cristinne in Torturi, 1 Feb 2012 | 24085 vizualizari

 

Tort Excelent si la propriu si la figurat:)) Este extraordinar de bun~!!! Imi doream sa fac un tort asemenei prajiturii pe care o ador inca de cand eram mica... Eu intr-o cofetarie nu cred ca am cumparat vreodata altceva decat prajitura Excelent. Asa ca m-am chinuit sa caut reteta si sa fac si eu! Si a iesit muuult mai buna, asemeni celei pe care o gaseam in cofetarii cand eram mica...asta de zilele noastre e cam fara gust...din pacate...

PS: in plus i l-am facut sotului meu care tocmai a facut 29 de ani:)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 8 oua
  • 8 lg zahar
  • 8 lg faina
  • 1 plic vanilie
  • 1 praf sare
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de lapte sau apa
  • 2 pachete - 400 gr unt
  • 3 fiole de esenta de rom de buna calitate (f aromate);
  • 3 lg de cacao neagra
  • 350 gr zahar brun;
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • Glazura:
  • ciocolata amaruie (>50% cacaco): 150 gr
  • 100 ml smantana lichida pt frisca
  • pt ornat: am folosit migdale sfarmitate
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Excelent:

Blatul:

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca albusurile bine pana isi tripleaza volumul, se adauga zaharul. Se adauga usor galbenusurile si la final faina cernuta vanilia si sarea. Se intind 2 foi de pergament si se pune blatul in 2 tavi de cuptor mari ( blatul 0,5 cm inaltime) si se baga la cuptorul preincalzit 20 min la foc mediu. Se scot foile si se racesc, acoperite cu un servet ca sa nu se usuce. Se decupeaza la final dupa forma de tort sau se taie fasii de 15 cm latime si se face prajitura excelent originala (am facut si din asta o bucata din marginile ramase pt ca am tavile ff mari de aragaz)

Crema:

La bain-marie se freaca galbenusurile cu zaharul brun si cele 2 linguri de lapte, pana se topeste zaharul si galbenusurile se umfla. Se amesteca incontinuu. Spre final se adauga si cele 3 linguri cu varf de cacao neagra. Se ia si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit galbenusurile se freaca cu untul (care se lasa in prealabil la temperatura camerei cateva ore bune pt a fi mai usor de prelucrat). Se topeste ciocolata si se adauga si aceasta compozitiei. La final se adauga esenta de rom.

Se pune o foaie de blat, una de crema, una de blat , una de crema si una de blat la final. L-am bagat la rece si la cateva ore l-am scos sa il glazurez pe un gratar. Am topit ciocolata si am amestecat-o cu frisca lichida. Am glazurat si am ornat cu migdale sfarmate. A iesit unul din cele mai bune torturi ever!!!!!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Excelent" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de ciocolata si portocala