reteta nr. 500 ...pentru ca am vrut sa sarbatorim impreuna evenimentul, am creeat cu tot dragul acest tort. Va iubesc!
Fondantul:
Pentru fondantul din bomboane Marshmallow am postat reteta zilele trecute. (http://www.bucataras.ro/retete/fondant-din-bomboane-marshmallow-63647.html)
Blaturile:
La blaturi procedam normal, cu precizarea ca le preparam pe rand, in aceeasi tava, sa aiba aceeasi dimensiune la final sa ne fie cat mai usor la asamblare. Deci:
-separam albusurile de galbenusuri;
-batem albusurile spuma cu un praf de sare si 2 linguri de zahar tos;
-separat mixam galbenusurile cu alte 3 linguri de zahar tos, praful de copt, pudra de turmeric sau pudra de roscove;
-adaugam apa minerala lingura cu lingura, apoi pe rand cate putina spuma de albus+ 1 lingura de faina cernuta, pana incorporam toate cantitatile. (pentru aceasta etapa renuntam la mixer si ne ajutam de o lingura de lemn);
-ungem o tava cu ulei,o tapetam cu faina, turnam blatul in tava, coacem blatul la temperatura moderata,folosind functia de coacere cu ventilatie (165 grade, 35 minute pentru fiecare blat in parte). Dupa acest timp facem testul cu scobitoarea si scoatem blatul din cuptor atunci cand este copt.
-la fel procedam si cu cel de-al doilea blat, dupa ce l-am copt si pe acesta lasam blaturile pana a doua zi la racit.
Siropul:
Punem intr-un iblic apa+esenta de rom+zaharul, le fierbem la foc mic pana se topeste zaharul. Dam deoparte, lasam la racit.
Crema:
-rupem ciocolata bucati, o asezam intr-o craticioara;
-turnam cca 300 gr frisca Hulala peste bucatile de ciocolata, dam craticioara la foc mic, amestecam in continuu pana se topeste complet ciocolata. Lasam la racorit, apoi punem amestecul de ciocolata si frisca la frigider pentru cel putin o ora;
-hidratam granulele de geletina in 50 ml apa rece. Dupa 10 minute trecem vasul in care am hidratat gelatina prin baie de aburi pana devine gelatina lichida.
-scoatem crema de la frigider, o mixam la viteza mare a mixerului, adaugam restul de frisca (200 gr.) si gelatina lichida. Vom obtine o crema ferma pe care din nou o dam la rece pana pregatim blaturile pentru asambalre.
Asamblare:
-taiem cele doua blaturi in doua.
-pe o tabla de lemn imbracata in hartie de copt pesaram cca 2 lingurite de zahar tos (acesta, impreuna cu suprafata alunecoasa a hartiei de copt ne vor ajuta mult la mutarea tortului montat de pe tabla, pe tava sau platoul pe care dorim sa-l asezam dupa montare);
-Peste granulele de zahar asezam o foaie de blat, o insiropam bine, asezam 1/4 din crema ganache, intinem uniform crema si asezam cel de-al doilea blat, din nou insiropam, punem iar crema, asezam foaia 3, insiropam si foaia asta, intindem iar un start de crema, asezam ultimul blat, presam sa se uniformizeze tortul, apoi imbracam cu crema ramasa (1/4 din cantitatea initiala) tot tortul.
-dam tortul la rece cel putin 2 ore.;
-scoatem de la rece fondantul, in cele doua ore cat sta tortul la rece fondantul va ajunge la temperatura camerei si vom lucra usor cu el;
- intindem fondantul pe masa de lucru pe care am presarat zahar pudra, facem o foaie de marimea necesara pentru a acoperi intreaga suprafata a tortului.
-scoatem tortul de la frigider, luam foaia de fondant cu grija sa nu se rupa, o asezam peste tort, presam cu palmele sa se lipeasca de stratul de crema.
- decoram tot cu fondant dupa inspiratie, portionam si servim.
Pofta buna!