Poftă de zmeură! Poftă de ciocolată! Soluţia? Combinaţie între cele două. Rezultatul? Mai mult decât delicios!
Se prepară blatul : se bat albuşurile spumă tare cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu ulei, făina cernută cu cacaoa, apa şi esenţa. Se omogenizează bine, apoi se toarnă într-un vas cu diametrul de 20 cm tapetat cu hârtie de copt. Se coace cam 20 de minute ( se face testul scobitorii!). E un blat compact, ca cel pentru prajitura ,,Ora 12,,. care necesita însiropare prin scufundarea în sirop. Se lasă la răcit.
În timp ce blatul stă la cuptor ,se prepară compoziţia pentru mouss-ul de zmeură : se bate spumă frişca, se adaugă crema de brânză. Va lua aspect de tăiat (nu am găsit încă soluţia ca să nu se mai întâmple asta!), dar putem repara cu frişcă lichidă adăugată câte puţin. Apoi se adaugă zmeura şi gelatina care a fost pusa întâi la hidratat în 25 ml apă pentru 5 minute, apoi încălzită la foc mic până se dizolvă complet, fără să fiarbă însă!
Blatul copt se scoate la răcit.
În forma în care l-am copt , vom monta tortul. Se tapetează cu folie de plastic, apoi se pune stratul de mousse (prin răsturnare, va fi stratul de sus) şi se dă la frigider.
Pentru mousse-ul de ciocolată :se pun la foc mic frişca lichidă, ciocolata şi esenţa. Compoziţia de ciocolată se dă la rece pentru 30 de minute, apoi se spumează puţin cu mixerul,după care se amestecă cu gelatina preparată ca la mousse-ul de zmeură.
Se pune peste stratul de fructe, stratul de ciocolată, apoi blatul răcit şi însiropat (zahăr caramelizat, stins cu apă şi esenţă, apoi răcit).
Se ţine la frigider până a doua zi când se poate orna.
Eu am folosit o glazură de ciocolată (preparată din 100 g ciocolată amăruie, 100 ml frişcă lichidă şi o linguriţă de unt, toate puse la foc mic până la omogenizare, apoi compoziţia dată la răcorit), frişcă bătută foarte foarte puţin, ciocolată rasă şi câteva zmeurele.
Poftă bună!