Am vrut ca pentru trecerea dintre ani sa fac un tort de care sa fiu sigura ca e pe placut tuturor, dar pe care nu l-am mai facut pana acum .
Si cum am tot vazut pe site Dobosul, iar Costel mananca ciocolata pe paine :))) , am decis ca acesta sa ne fie tortul de Revelion.
Sursa de inspiratie, retetele Timeei >:D
Foile:
Mixam albusurile cu un varf de sare, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea.
Separat mixam galbenusurile cu untul topit si racit , dupa care le adaugam peste bezea.
La final adaugam faina , presarand-o usor si incorporand-o in aluat cu o lingura de lemn, prin miscari de sus in jos, astfel incat aluatul va ramane aerat.
Din aceasta compozitie coacem pe rand 3 foi, in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt.
(Am copt fiecare foaie cca 15 minute, la foc mediu, pe treapa cea mai indepartata de foc.)
Cand sunt coapte, scoatem foile din tava si le portionam in cate 3 bucati egale. Obtinem in acest fel 9 foi pentru tort.
Crema:
Intr-o craticioara amestecam ouale cu zaharul si zaharul cu aroma de rom si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul.
Luam de pe foc si mixam compozitia pana face basicute.
Separat , rupem bucati de ciocolata neagra pe care le vom topi, impreuna cu doua linguri de unt, la microunde ( sau pe foc ) . Cand ciocolata este topita, adaugam cacaoa, amestecam si lasam sa se raceasca usor, apoi o adaugam peste compozitia de oua , mixand pentru omogenizare.
Mixam untul tinut in prealabil la temperatura camerei. Cand acesta devine spumos, turnam, putin cate putin, din compozitia de ciocolata, mixand continuu pentru a obtine o crema fina , uniforma ca textura.
Asamblare:
Asamblam tortul alternand foile cu straturi potrivite de crema , pana ce vom acoperi cu crema foaia a 8-a.
Pastram o foaie de blat pentru a o acoperi cu caramel. Pentru aceasta , topim 150 g zahar, avand grija sa nu-l ardem. Foaia pastrata o vom felia in fasii egale, late de 1-2 degete. Cand caramelul este gata ( zaharul sa fie topit complet ), il turnam uniform peste fasiile de blat , avand grija sa le separam cat inca nu s-a intarit caramelul. Pentru aceasta ne vom ajuta de un cutit trecut prin unt.
Imbracam tortul in crema , iar deasupra asezam fasiile de blat cu caramel.
Dupa ce sta la rece 2-3 ore, tortul este gata pentru servit.
1
Am ales sa fac tortul dreptunghiular, pentru a castiga timp cu coptul blaturilor. Am copt doar 3 blaturi in loc de 9 .