tortuletul facut pentru ziua mea cu chinuri la pasta de zahar ca nu a iesit rosie:))reteta de blat am facut-o de aici http://reteta-de-acasa.blogspot.ro/2012/01/blat-de-tort.html,foarte foarte bun! iar pasta de zahar de la alba in zori:)
Pentru blat:
Pentru crema:
Pentru pasta de zahar:
Pentru insiroparea blatului:
Pentru blat:
Albusurile se bat spuma cu zaharul si pliculetul de zahar vanilat.Galbenusurile se amesteca bine cu telul.Se rastoarna peste albusuri amestecandu-se incet,punem si faina amestecata cu praful de copt.Se mixeaza bine.
O forma rotunda se unge pe margini cu ulei,iar pe fund punem hartie de copt.
Se toarna compozitia si se pune la cuptor pentru 30 minute.Se testeaza cu o scobitoare.
Se lasa sa se raceasca,se scoate din forma si se feliaza pe lung.Ies 3 foi de blat.
Pentru crema:
Se pun plicurile de crema intr-un castron,adaugam zaharul pudra si laptele rece din frigider.Se mixeaza cateva minute,se adauga si esentele si se lasa la frigider circa 1 ora.
Intr-un castron punem limoncello si putina apa,amestecam bine.
Ciresele se taie feliute.
Blatul de insiropeaza cu limoncello,se adauga crema de vanilie,bucati de cirese,blat,iar se insiropeaza iar punem cu strat de crema si cirese si ultimul blat cu aceiasi procedura in afara de cirese.Se unge si pe margini cu crema de vanilie.
Se pune in frigider pana se prepara pasta de zahar.
Pentru pasta de zahar:
Zaharul pudra circa 500 gr se pune intr-un castron,se face o adancitura in mijloc.
Foile de gelatina se pun in apa rece pentru 10 minute.Se storc si se pun intr-o craticioara,impreuna cu mierea,untul si lapte.Se pune pe foc,amestecand mereu pana devine sirop.
Se toarna peste zaharul pudra amestecand continuu,incet incet intarindu-se.Se lasa 5 minute sa se odihneasca.Pe masa se pune zahar pudra si se incepe framantarea,punand mereu zahar pudra.
Se opreste o bucatica pentru formele de inimioare si stelute.
Cealalta bucata se amesteca cu colorantul rosu si se framanta foarte bine.
Se intinde cu un sucitor si se pune deasupra pe tort care inainte se unge cu unt pentru a prinde bine pasta de zahar.
Se intinde si bucata ramasa si se fac forme.
Se aranjeaza tortul cu formele facute si se lasa la rece pentru 2 ore.
1
In timpul framantarii bulgarasului se zahar,se presara zahar pudra.
2
Blatul nu se insiropeaza foarte mult.